Ljudska prava: UN upozorava na smaknuće ranjenika u Iraku

VISOKA povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Louise Arbour pozvala je u utorak Sjedinjene Države da predaju pravosuđu one koji su ubijali ranjenike tijekom napada na irački grad Falluju.

"Svaka povreda međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava mora biti predmet istrage, a počinitelje tih nedjela - planiranih napada na civile, nesrazmjernih i slučajnih napada, pogubljenja ranjenika i uporabe ljudi kao živog štita - treba predati pravosuđu, bilo da je riječ o pripadnicima međunarodnih snaga ili o pobunjenicima", rekla je Arbour u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Louise Arbour je "vrlo zabrinuta" zbog položaja civila u Falluji, a napose zbog pristupa humanitarnih djelatnika puku, kao i zbog nepostojanja podataka o civilnim žrtvama.

Nekoliko američkih tv-postaja prikazale su u ponedjeljak snimku američkog marinca koji iz blizine puca u nenaoružanog ranjenika u džamiji u Falluji.

U ofenzivi na Falluju koja je započela 8. studenog ubijeno je 39, a ranjeno najmanje 278 američkih vojnika, dok je pet mrtvih u iračkoj vojsci, a 1.200 mrtvih među pobunjenicima, kako navodi američka vojska.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara