Llinić počeo razgovore u Ljubljani

POTPREDSJEDNIK vlade Slavko Linić počeo je rano jutros cjelodnevni posjet Sloveniji tijekom kojega će se sastati s više ministara u vladi premijera Antona Ropa, a predmet njegovih razgovora su otvorena pitanja između dviju država i unaprijeđenje ekonomske suradnje.

´Gospodarska suradnja između Hrvatske i Slovenije je odlična unatoč nekim neriješenim problemima koji ponekad izazivaju zastoje´, izajvio je nakon sastanka sa slovenskom ministricom za gospodarstvo Teom Petrin, dodajući da Slovenija značajno podržava Hrvatsku u liberalizaciji tržišta i ulasku u integracije poput CEFTA-e i Europske unije, te da su razgovarali o slovenskim iskustvima iz procesa ulaska u EU.

Potpredsjednik Linić dodao je da su se u razgovorima dotaknuli i pitanja interesa slovenskih tvrtki za privatizacijske procese u Hrvatskoj. Pri tome je rekao da su slovenski investitori poput Terma Čatež i drugih kvalitetni ulagači, te da će ubuduće i s više osobnih kontakata trebati rješavati ´tenzije´ koje pitanja slovenskih investicija u Hrvatskoj izazivaju, a posljedica su osjetljivosti hrvatske javnosti i teškoća velikih turističkih tvrtki u koje ih je doveo pad poslovanja u vrijeme Domovinskog rata.

Linić je na pitanja slovenskih novinara nakon sastanka u vezi privatizacije ´Sunčanog Hvara´ rekao da je premijer Račan izjavio kako će se odluka donijeti u roku 15 dana, no da je vladin prioritet investiranje u prometnu infrastrukturu, a ne u turističke mastodonte. Po njegovim je riječima na području ulaganja u turizam potrebno osluškivati reakcije javnosti koja osjetljivo reagira na privatizacijske procese.

´Iz razgovora s gospodinom Linićem ocjenjujem kako nema razloga da naše poduzeće (Terme Čatež) ne bi uspjelo u tom poslu´, rekla je u vezi dilema oko privatizacije ´Sunčanog Hvara´ odnosno njegove prodaje slovenskom ponuđaču Tea Petrin, slovenska ministrica gospodarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić o pitanjima poput devizne štednje Ljubljanske banke Zagreb i realizacije sporazuma o nuklearki Krško nije želio govoriti prije nego se sastane s resornim ministrima.

Prema programu, on će se popodne sastati s ministrom okoliša i prostora Janezom Kopačom, ministrom prometa Jakobom Presečnikom i drugima, a u okviru zatvorenog sastanka u Gospodarskoj komori Slovenije predviđen je kako se doznaje i razgovor sa direktorom Terma Čatež, Borutom Mokrovićem.

U razgovoru sa slovenskom ministricom gospodarstva Linić je po vlastitim riječima spomenuo i probleme koje imaju hrvatske tvrtke u Sloveniji u vezi s ove godine promijenjenim pravilima uvoznih kvota za poljoprivredne proizvode iz Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara