Lokalni izbori: Bandiću nedostaje jedan vijećnik za formiranje vlasti, velik uspjeh Glavaša

ZAGREB, Rijeka, Split, veliki su gradovi u kojima su koalicije predvođene SDP-om uspjele osvojiti većinu biračkih glasova na nedjeljnim lokalnim izborima, dok je u Osijeku to pošlo za rukom nezavisnom Branimiru Glavašu, pokazuju privremeni i neslužbeni izborni rezultati.

Bandiću nedostaje jedan vijećnik za natpolovičnu većinu

Nakon što su u zagrebačkom Gradskom izbornom povjerenstvu u ponoć izbrojani glasački listići sa svih 594 biračkih mjesta u Zagrebu, s najvećim brojem glasova 40,95 posto glasova pobjedila je koalicijska lista koju vodi SDP.

Koalicija SDP-HSS-HSU je tako u Zagrebu osvojila 25 mjesta od ukupno 51 u Skupštini, HDZ-u je pripalo 7 mjesta, HSP-u 6, dok je Boris Mikšić osvojio po 3 zastupnička mjesta. Neovisna lista Tatjane Holjevac osvojila je 4 mjesta u Skupštini, jednako kao i koalicija HNS-LS.


Projekcija novog saziva Gradske skupštine Zagreba

DC i HSLS, koji koaliraju sa HDZ-om, će u Zagrebu imati po jednog zastupnika u Gradskoj skupštini.

HSP-ov kandidat za gradonačelnika grada Zagreba Miroslav Rožić izrazio je zadovoljstvo izbornim rezultatima te stranke u Zagrebu te naglasio da je HSP pojedinačno druga stranka u Gradskoj skupštini.

U Zagrebu je glasovalo 255.321 birača od ukupno 710.344 što je 35,94 posto i nešto manje nego na lokalnim izborima 2001. kada je glasovalo 39,79 posto Zagrepčana. Nevažećih listića je 4.019 ili 1,58 posto.

U 16 vijeća gradskih četvrti pobijedila je koalicija koju vodi SDP, a u Brezovici je najviše glasova osvojila lista koju vodi HDZ.

Bandić: Dobili smo izbore

"Izbore smo dobili, zahvaljujemo Zagrepčanima, a o suradnji s ostalima ćemo pričati kad budu objavljeni konačni rezultati." - kazao je Milan Bandić koji, ukoliko želi postati novi gradonačelnik Zagreba, mora osigurati glas još jednog vijećnika.

Najavio je da će u svom trećem mandatu reorganizirati gradsku i komunalnu upravu, te da će u Poglavarstvu osnovati antikorupcijski ured, koji je, kaže, projekt SDP-a i Milana Bandića.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan je odgovarajući na novinarski upit o aferama koje se povlače za Bandićem, kazao kako se "za dobrim konjem uvijek diže prašina".

"Nakon dobivenog gema na predsjedničkim, prvi rezultati pokazuju da na lokalnim izborima bilježimo set u svoju korist", kazao je Račan.

Nositeljica HDZ-ove liste Marina Matulović-Dropulić je također rekla da bi izborni rezultat vjerojatno bio i bolji da je postojala mogućnost da se podrobnije predstavi izborni program.

Istaknula je kako je HDZ u izbornu kampanju ušao možda malo prekasno, no najavila je da će HDZ u Gradskoj skupštini biti prava oporba i izrazila uvjerenost da će to dati dobre rezultate u budućnosti.

U Splitu šaroliko, Jerkov iznenadio


Projekcija novog saziva Gradske skupštine Splita

Gradsko izborno povjerenstvo za izbor vijećnika u splitsko Gradsko vijeće nakon što je obradilo podatke sa svih 161 biračkih mjesta objavilo je neslužbene rezultate prema kojima je koalicijska lista SDP-HNS-HSU-HSS, nositelja Ljubomira Urlića, osvojila 10 vijećničkih mandata, odnosno 28,86 posto glasova.

Šest vijećnika imat će lista HDZ-a s nositeljem Zvonimirom Puljićem koja je osvojila 19,12 posto glasova. Nezavisna lista Željka Jerkova osvojila je 14,10 posto i imat će četiri mandata.

S 8,80 posto koalicijska lista HČSP-HB-HDRS-HD s nositeljem Lukom Podrugom imat će tri vijećnika. Prešavši prag od pet posto po jedan mandat osvojile su Nezavisna lista bivšeg SDP-ovca Slobodana Beroša i HSP.

Na izbore u Splitu izašlo je 30,63 posto ili 49.737 od ukupno upisanih 162.363 birača, izvjestilo je Gradsko izborno povjerenstvo.

Obrađeno je 156.829 glasačkih listića.

U Županiji splitsko-dalmatinskoj za 51 mjesto u skupštini najviše je glasova, prema do sada obrađenim rezultatima, uglavnom samo iz grada Splita, osvojila koalicija SDP-HNS, HSS-HSU 34,16 posto ili 23 vijećnička mandata.

HDZ je osvojio 21,51 posto, odnosno, 14 vijećnika. Koalicija HČSP-HB-HD-HDRS-HIP, HP-HPP s 9,87 posto osvojila je 6 vijećničkih mjesta. Nezavisna lista Slobodana Beroša sa 7,35 posto dobila je 4 vijećnička mandata, kao i HSP s osvojenih 6,45 posto glasova.

Na izbore u Županiji izašlo je 29,68 posto od upisanih 412,070 birača.

Obersnel siguran u Rijeci


Projekcija novog saziva Gradske skupštine Rijeke

Prema konačnim neslužbenim rezultatima, na izborima za Gradsko vijeće Rijeke pobijedila je koalicija osam stranaka predvođena SDP-om koja je osvojila apsolutnu većinu od 19 mjesta u Gradskom vijeću koje ima ukupno 33 mjesta.

Gradsko izborno povjerenstvo za Rijeku objavilo je danas konačne neslužbene rezultate za izbor članova Gradskog vijeća Rijeke po kojima je glasovao 39.161 birač ili 30,02 posto.

Predsjednik izbornog povjerenstva Vlado Skorup izvjestio je na konferenciji za novinare da je koalicija SDP-HNS-IDS-HSU-HSS-LS-ARS-SDA dobila 48,74 posto glasova, odnosno 19 mjesta u riječkom Gradskom vijeću.

Koalicija HDZ-HD-HKDU-DC dobila je 17,99 posto i sedam mjesta, koalicija PGS-HSLS-Zeleni 9,33 posto i tri vijećnička mjesta, stranka Bebić Vladimir - Treći hrvatski blok 6,5 posto, a HSP 6,66 posto, čime obje dobijaju po dva vijećnička mjesta.

Nositelj liste Hrvatske stranke prava za Gradsko vijeće koja će po prvi put biti u ovom tijelu, Ivan Kirin izjavio je da je ta politička stranka ostvarila pojedinačno najbolji uspjeh u Rijeci jer je izašla samostalno.

Glavaš pobijedio u Osijeku, HDZ-u samo dva vijećnika


Projekcija novog saziva Gradske skupštine Osijeka

Prema podacima izbornog povjerenstva na izborima za novi saziv osječkoga Gradskoga vijeća, prema prvim privremenim rezultatima s obrađenih 20 biračkih mjesta ili oko 17 posto također vodi Nezavisna lista Branimira Glavaša s osvojenih 26,34 posto glasova.

S 18,53 posto na drugom je mjestu koalicijska lista LS-HNS-SBHS-ZH, a na trećem lista HSP-a s 13,95 posto glasova.

Koalicijska lista SDP-HSS dobila je 11,41 posto glasova, lista HDZ 8,35 posto glasova, a lista HSU-u dobila je 6,76 posto glasova.

Ostale kandidacijske liste nisu prešle izborni prag.

U Županijskom izbornom povjerenstvu izvijestili su kako su izbori protekli bez izgreda, a za sada je zaprimljen prigovor Nezavisne liste Branimira Glavaša koja je HDZ optužila za kršenje izborne šutnje.

Glavaševa lista je u Osijeku osvojila osam vijećničkih mjesta, koalicija LS-HNS-SBHS-Zeleni HR je dobila šest mjesta, HSP četiri, koalicija SDP-HSS tri, a HDZ samo dva, kao i HSU. U osiječkom vijeću ima 25 vijećnika.

"Nama vlast nije bila imperativ, što će se dogoditi s formiranjem vlasti vidjet će se u narednih nekoliko dana." - komentirao je Branimir Glavaš prve neslužbene rezultate izbora, pa poručio Ivi Sanaderu da se sada "lakše diše u prostorijama HDZ-a".

Sanader: HDZ je pobjednik izbora

HDZ je pobjednik lokalnih izbora, večeras je više puta ponovio premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dodajući da je na tim izborima potvrđena politika stranke na državnoj razini.

Sanader je novinarima u stranačkoj središnjici rekao da je HDZ popravio svoj rejting u nekim županijama, gradovima i općinama te istaknuo da je time ispunjen cilj.

U vezi s izbornim rezultatom u Zagrebu, Sanader je rekao da će se još vidjeti konačan rezultat kada se prebroje svi glasovi i kako će SDP formirati vlast.

Upitan o izbornom rezultatu u Osijeku, Sanader je rekao da je HDZ osujetio plan Branimira Glavaša koji je kako je rekao s HDZ-ovim brandom želio osnovati regionalnu stranku i osvojiti vlast u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji.

Znali smo za te planove, rekao je Sanader dodavši kako Glavaš svojim posljednjim istupima govori protiv samog sebe jer je proteklih 15 godina bio članom HDZ-a. Građani će uskoro vidjeti o čemu se radi, ustvrdio je Sanader. Istaknuo je da ne očekuje prebjege s HDZ-ove liste.

Sanader je rekao da je HDZ u Splitu dobio više mandata nego u proteklom sazivu te dodao kako treba smijeniti aktualnu vlast koja nije dobro radila.

Slab odaziv birača na lokalne izbore Sanader pripisuje europskom trendu jer dodaje da je Hrvatska i po tome europska zemlja.

Na SDP-ove tvrdnje da su nakon dobivenog gema na predsjedničkim izborima danas dobili i set, Sanader je uzvratio da nikakav set nije bio u pitanju.

Koja je to velika stranka koja na predsjedničkim izborima nije imala svog kandidata nego je bila u bloku od devet stranaka, zapitao se Sanader podsjetivši da je na predsjedničkim izborima pobjedu odnio Mesić a ne SDP.

Zadovoljan izbornim rezultatima je i nositelj HSP-ove liste Ante Đapić, koji je rekao da se vlast neće moći sastavljati bez HSP-a. Izrazio je veliko zadovoljstvo rezultatima izbora u Zagrebu, ali posebno s onima u Rijeci, u čijem će gradskom vijeću HSP po prvi puta imati mandate. "Nešto su slabiji rezultati u Splitu no i tu smo prema posljednjim podacima ušli u gradsko vijeće." - rekao je Đapić.

>>> Tema: Lokalni izbori

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara