Lokalni izbori u Rusiji: Rusi i dalje vjeruju Putinu

Lokalni izbori u Rusiji: Rusi i dalje vjeruju Putinu

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

NA JUČER održanim lokalnim izborima u Rusiji, ruska vladajuća stranka Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina odnijela je između 40 i 86 posto biračkih glasova u osam ruskih pokrajina. Upravo ove izbore su analitičari proglasili iznimno važnim pokazateljom raspoloženja javnosti prema premijeru i njegovoj stranci.

Analitičari najvažnijima smatraju izbore za regionalne parlamente u osam ruskih regija među kojima su Habarovsk na Dalekom istoku, Voronež na jugozapadu Rusije i Sverdlovsk koji uključuje uralsko gospodarsko središte Ekaterinburg.

Ujedinjena Rusija pobijedila je u svih osam pokrajina u kojima su se izbori održavali, ali je u njih šest ostvarila slabije rezultate u odnosu na izbore 2007. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz Putinove stranke jedino u Irkutsku

Ujedinjena Rusija osvojila je više od 86 posto glasova u Jamalo-Nenetsu. Slijedi je ultranacionalistička stranka Vladimira Žirinovskog, LDPR s nešto više od 6 posto glasova. Boris Grizlov iz Ujedinjene Rusije je izrazio zadovoljstvo stranke postignutim rezultatima.

U Sverdlovsku vladajuća je stranka osvojila više od 40 posto glasova, u Altaju više od 45 posto i u Kurganu gotovo 45 posto. Ujedinjena Rusija je pretrpjela poraz u Irkutsku u kojemu je pobijedila Komunistička partija Viktora Kondračova.

Kako piše Interfax, jučer su na birališta diljem Rusije pozvana 32 milijuna Rusa, što je trećina od ukupnoga broja ruskih birača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara