Lokalni izbori u Rusiji: Test za Putina i njegovu politiku

Lokalni izbori u Rusiji: Test za Putina i njegovu politiku

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VIŠE milijuna ljudi u različitim dijelovima Rusije danas je izašlo na birališta na lokalnim izborima, što predstavlja svojevrstan test politike premijera Vladimira Putina. Iako se očekuje pobjeda vladajuće Udružene Rusije, izbori su upozorenje Kremlju na sve veće nezadovoljstvo stanovništva.

Unatoč očekivanoj pobjedi stranke Vladimira Putina, izbori se održavaju nakon nedavno održanih prosvjeda širom države protiv vladinih mjera u borbi protiv gospodarske krize. Zbog sve veće stope nezaposlenosti, manjih plaća i mirovina te povećanja cijena komunalija, raste razočaranje stanovništva Vladimirom Putinom i njegovom strankom, prenosi Deutsche Presse. Upravo stoga analitičari ocjenjuju da će vladajuća stranka dobiti puno manje glasova nego da su se izbori održali prije godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari najvažnijima smatraju izbore za regionalne parlamente u osam ruskih regija među kojima su Habarovsk na Dalekom istoku, Voronež na jugozapadu Rusije i Sverdlovsk koji uključuje uralsko gospodarsko središte Jekaterinburg.

Prema istraživanju javnoga mnijenja koje je proveo institut Public Opinion Foundation, Udružena Rusija će dobiti 60,9 posto glasova u Voronežu, 59,8 posto u Habarovsku i 59,1 posto u Sverdlovsku. Slijedit će je komunisti, nacionalistička Liberalno-demokratska stranka i prokremeljska Pravedna Rusija.

Kako piše Interfax, danas su na birališta diljem Rusije pozvana 32 milijuna Rusa, što je trećina od ukupnoga broja ruskih birača. Rezultati glasanja će biti poznati sutra.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara