LOKALNI IZBORI U SRBIJI 19. RUJNA

Predsjednik srbijanske skupštine Predrag Marković u nedjelju je raspisao lokalne izbore u Srbiji za 19. rujna ove godine.

Izbori će biti održani po Zakonu o lokalnoj samoupravi koji je usvojen 13. lipnja 2002. godine, po kojem se vijećnici biraju po proporcionalnom sustavu, a gradonačelnici i načelnici općina neposredno.

"Po proporcionalnom izbornom sustavu, na izborima sudjeluju stranke, jednako kao i na parlamentarnim izborima s listama kandidata. To znači da su u prvom planu stranke, a ne kandidati, kao što je to bio slučaj u dosadašnjem većinskom sustavu. Sad se glasa za stranke, a one poslije biraju tko će sa stranačkih lista biti izabran", izjavio je u nedjelju za Radio B92 Miloš Todorović iz Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSID).

Izborni prag na lokalnim izborima je tri posto (na parlamentarnim je pet), dok kod izbora gradonačelnika nema propisanog broja glasova koje kandidati moraju osvojiti, ali je za samu kandidaturu neophodno prikupiti potpise tri posto birača od ukupnog broja u općini u kojoj se kandidira, pa će tako kandidati za gradonačelnika Beograda morati prikuputi oko 40 tisuća potpisa građana, što je za 30 tisuća više nego za kandidaturu za predsjednika države.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni lokalni izbori održani su 24. rujna 2000. godine, zajedno s predsjedničkim, kad je kandidat koalicije DOS Vojislav Koštunica porazio dotadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića, a stranke koalicije DOS preuzele lokalnu vlast u većini općina u Srbiji.

Kako je prije nekoliko dana najavio predsjednik vojvođanske skupštine Nenad Čanak, istoga dana, 19. rujna, bit će održani i pokrajinski izbori za organe vlasti u Vojvodini.

(Hina) xttag ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara