London, godinu poslije terorističkih napada: MI5 upozorava na napad na godišnjicu

London, godinu poslije terorističkih napada: MI5 upozorava na napad na godišnjicu

TRI EKSPLOZIJE u londonskoj podzemnoj željeznici i jedna u autobusu, koje su podmetnuli islamski teroristi 7. srpnja prošle godine, ostavile su za sobom 52 mrtve osobe koje su se u 8:51 ujutro, u vrijeme najveće gužve, zatekle na stanicama i u prijevoznim sredstvima. Četvorka koja je izvršila napade je također poginula.

Lindsey Germaine, Mohammed Siddique Khan, Shehzad Tanweer i Hasib Hussain izveli su najgori teroristički napad u povijesti Londona, a sigurnosne službe sada strahuju da će ekstremisti iskoristiti komemorativni tjedan za novi napad. MI5 je o toj mogućnosti izvjestio članove parlamenta još prošli tjedan. Policija će pojačano nadzirati ključne punktove u gradu.

Rezultati službene istrage pokazuju da su napadi koji su paralizirali grad i ostavili na desetke mrtvih i teško ranjenih, djelo male samoorganizirane ćelije, koja je imala budžet od samo osam tisuća funti, a sve to im je uspjelo sa bombama iz kućne radinosti.

Nije bilo dokaza o velikom zločinačkom umu koji je iza njih, kao niti o mreži suradnika, a jedino što ih je povezivalo je radikalni islamizam. Sigurnosna povjerenstva, koja su istraživala napad, skinula su odgovornost s obavještajnih službi, jer je utvrđeno da nitko od četvero bombaša nije bio identificiran kao potencijalni terorist i da se napad dogodio bez upozorenja.

Independent navodi kako se ovim izvješćima suprotstavlja Nafeez Mosaddeq Ahmed, cijenjeni analitičar terorizma i profesor na Sveučilištu Sussex, koji u svojoj knjizi "Bombaški napdi u Londonu: Neovisno istraživanje" ukazuje na kontradikcije i neistine u službenim izvješćima, kao i na činjenicu da se zbog zataškavanja nemara nadležnih službi, negiraju dokazi o povezanosti al-Qaide sa napadima, jer bi u tom slučaju morali odgovarati na pitanja kako je takva teroristička skupina neometano djelovala deset godina u Britaniji.

Ako je u pravu, sljedeći val napada koji bi mogao pogoditi London je mnogo bliži i bit će puno razorniji nego što se može pretpostaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmed također dovodi u pitanje službene tvrdnje kako "izgleda" da su bombe proizvedene u kućnoj radinosti, jer postoje brojni dokazi da su sadržavale vojni eksploziv. Međutim potvrde ili negiranja tih tvrdnji još nema, iako je forenzičkim putem takve rezultate moguće dobiti za nekoliko dana, a oni nisu poznati ni nakon godinu dana.

Također, bombe koje se "smućkaju" od sastojaka iz "špajze", ne proizvode plamen niti vrućinu poslije detonacija. Očevici eksplozija naime, kažu da su svjedočili upravo ovim nuspojavama.

Vođa bombaša, Mohammed Siddique Khan bio je na listi MI5 još od 2004, a Ahmed tvrdi da je i preostala trojka također bila poznata sigurnosnim službama. Profesor je također zaprerpašten da su nadležni zanemarili telefonske razgovore između Khana i Rashid Aswata, časnika al-Qaide u Pakistanu, za kojeg Amerikanci tvrde da je mozak napada u Londonu.

Ahmed otkriva da je do 11/9 postojao prešutni sporazum terorističkih grupa i britanskih tajnih službi da ih se neće ometatati dok ne napadaju po Britaniji ili britanske ciljeve u inozemstvu.

Z.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara