London predao prijedlog rezolucije članovima Vijeća sigurnosti

VELIKA je Britanija službeno predala članovima Vijeća sigurnosti UN-a na zasjedanju u ponedjeljak prijedlog rezolucije o ukidanju sankcija nametnutih Libiji nakon atentata nad Lockerbijem koji je izveden 1988. godine.

Vijeće sigurnosti, prema diplomatskim izvorima, trebalo bi u srijedu podržati prve konzultacije iza zatvorenih vrata o tom tekstu za koji je Francuska već najavila da će staviti veto na njega.

Zahvaljujući englesko-američko-libijskom dogovoru od prije tjedan dan prema prijedlogu rezolucije "sankcije će odmah biti ukinute".

Prema odredbama prijedloga rezolucije, raspušteno će biti i povjerenstvo postavljeno radi nadzora provedbe sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zauzvrat je Libija pristala preuzeti odgovornost za eksploziju Pan Amovog zrakoplova nad škotskim mjestom Lockerbijem 21. prosinca 1988. godine kada je poginulo 270 osoba, te je spremna isplatiti odštetu od 2,7 milijardi dolara.

Glasovanje o rezoluciji održat će se prije kraja tjedna, doznaje se od jednog britanskog diplomata, ali ne prije petka čime je otvorena mogućnost za libijsko-francuske pregovore.

Da bi bila usvojena rezoluciju treba podržati najmanje devet od ukupno 15 članica Vijeća sigurnosti i niti jedna stalna članica (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) ne smije glasovati protiv.

(Hina) bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara