London: Sastanak četvorke za Bliski istok

PREDSTAVNICI međunarodne Četvorka za Bliski istok (SAD, Rusija, EU, UN) sastat će se u petak u Londonu u nastojanju da se ponovno pokrenu smjernice izraelskopalestinskog mirovnog plana, prije sjednice koja će se 4. svibnja održati na ministarskoj razini u UN-u u New Yorku.

Veleposlanstvo SAD-a u Velikoj Britaniji izvijestilo je kako će Washington u Londonu predstavljati pomoćnik američkog državnog tajnika za pitanja Bliskog istoka William Burns, a EU će predstavljati posebni izaslanik te institucije za Bliski istok Marc Otte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sastanak u Londonu uslijedit će nakon što su Amerikanci poduprli "plan razdvajanja" što ga je predložio izraelski premijer Ariel Sharon, kojim je predviđeno da se izraelski doseljenici do kraja 2005. povuku iz pojasa Gaze, ali da ostanu njihova naselja u nekim djelovima Zapadne obale.

Sjedinjene Države poduprle su izraelsko stajalište, odbacivši mogućnost povratka Palestinaca koji su 1948. izbjegli iz Izraela, te mogućnost izraelskog povlačenja s područja čitave Zapadne obale.

Palestinski ministar rada Ghassan Khatib u utorak je izjavio kako je "američko stajalište ozbiljan udarac za palestinsko pitanje."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara