Londonska policija objavila sliku bombaša samoubojice

LONDONSKA policija objavila je sliku osumnjičenog bombaša samoubojice Hasiba Hussaina, "skinutu" s filma sigurnosne kamere.

Policija je zamolila sve Londončane koji su na dan napada vidjeli Hussaina da im se jave, jer ih zanimaju sve informacije o njegovom kretanju prije napada, objavio je BBC News.

Londonska policija smatra da je 18-godišnji Hussain odgovoran za eksploziju autobusa na kat (double deckera), koja je usmrtila 13 osoba, uključujući i njega.

Snimka prikazuje Hussaina s ruksakom na autobusnoj stanici u Lutonu na putu prema Londonu, gdje se ukrcao na autobus koji je vozio na liniji broj 30.

Šef antiterorističkog odjela londonske policije, Peter Clarke, na press konferenciji je kazao da policiju zanima što je Hussain radio u vremenu od prve tri eksplozije u podzemnoj željeznici do vremena detonacije u autobusu.

Clarke je na redovitoj press konferenciji rekao kako je policija do danas uzela oko 500 izjava svjedoka eksplozija, te da je skupila više od 5000 kaseta iz nadzornih kamera na i oko mjesta napada. Kasete će biti detaljno pregledavane jer policija želi do u detalje utvrditi što se kobnog jutra zapravo događalo.

"Moramo utvrditi niz činjenica, tko je uistinu počinio napad, tko je napadače podupirao, tko ih je financirao, tko ih je obučio, tko ih je potaknuo... Taj će postupak zahtijevati višemjesečnu detaljnu istragu." - objasnio je Clarke.

Clarke je potvrdio i informaciju koju je jučer objavio britanski list Times, da policija sumnja kako je za eksploziju u podzemnoj željeznici, koja se dogodila između ulice Liverpool i stanice Aldgate, odgovoran 22-godišnji Shehzad Tanweer.

Podsjetimo, eksplozije u podzemnoj željeznici dogodile su se u 8:50 po lokalnom vremenu, a eksplozija u autobusu 57 minuta kasnije.

Tjedan dana nakon eksplozije broj žrtava se popeo na 53. Policija i dalje intezivno traga za dokazima koji bi mogli rasvijetliti mrežu koja je podržavala napadače. Tako su se u sklopu istrage našle i kuće u Leedsu te u Aylesburyu sjeverno od Londona.

Popodne je u Leedsu policija evakuirala veliki broj građana s područja površine 500 kvadratnih metara, a koje se nalazi u blizini kuće osumnjičenog bombaša samoubojice. Na evakuiranom području nalazi se oko 200-njak kuća, džamija i škola.

Kuća na koju je policija posebno fokusirana nalazi se oko 200 metara od kuće Shehzada Tanweera koji je poginuo u eksploziji u podzemnoj željeznici, a iznad evakuiranog područja čak je zabranjen prelet zrakoplova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara