Londonska policija strahuje od napada Al Qaide tijekom Bushova posjeta

TERORISTIČKA mreža Al Qaida mogla bi za novi napad iskoristiti masovne prosvjede planirane u povodu posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Britaniji idućeg tjedna, upozoravaju u srijedu britanski mediji.

Scotland Yard je objavio da će osiguranje u povodu Bushova posjeta biti najveća sigurnosna operacija dosad u Britaniji. Jedan policijski dužnosnik trodnevni je posjet proglasio pravom "noćnom morom". Otkazani su svi godišnji odmori, a mobiliziranje dodatnih 3.800 policajaca državu će stajati četiri milijuna funti.

Londonska policija usprotivila se planu američke tajne službe da tijekom posjeta gotovo u cijelosti zatvori londonski West End, a sporan je i broj naoružanih američkih sigurnosnih agenata koji će biti razmješteni na londonskim ulicama.

"Htjeli su London pretvoriti u mali Washington zatvaranjem kilometara cesta nekoliko sati prije prolaska predsjedničkog konvoja, a to jednostavno ovdje nije prihvatljivo", rekao je jedan britanski policajac za The Times of London.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proturatni prosvjed planiran za četvrtak, tijekom susreta Busha i Blaira, trebao bi, prema očekivanjima organizatora, okupiti 100.000 ljudi. Povorka je trebala prolaziti pored Downing Streeta, no policija to nije dopustila.

Policija očekuje da će anarhističke skupine iz cijele Europe pokušati omesti sastanke, no još više ju brinu teroristi.

Londonski gradonačelnik Ken Livingstone usprotivio se blokiranju središta grada i unatoč Blairovu nezadovoljstvu najavio prijem za istaknute protivnike rata kojim namjerava odaslati snažnu proturatnu poruku.

Raspored Bushova posjeta, koji počinje u utorak, uglavnom je tajan. Zna se samo da će spavati u Buckinghamskoj palači i kretati se helikopterom kad god to bude moguće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara