LOVRAN: KONFERENCIJA O POLJSKIM UMJETNICIMA

Međunarodna znanstvena konferencija "Witkiewiczi u Lovranu sto godina poslije" koja je priređena u povodu stote obljetnice prvog dolaska poljskog slikara Stanislawa Witkiewicza u Lovran i 65. obljetnice smrti njegova sina, književnika Stanislawa Ignacyja Witkiewicza, poznatijeg kao Witkacy, počela je danas u Lovranu.

Na konferenciji sudjeluje desetak znanstvenika i stručnjaka iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Poljske, otvorio ju je poljski veleposlanik u Hrvatskoj Kazimierz Kopyra, a organizarali su je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj i Institut za poljsku filologiju Sveučilišta u Wroclawu.

Na konferenciji će se govoriti o umjetničkom stvaralaštvu dvojice Witkiewicza i okolnostima njihova boravka na Jadranu.

Witkiewicz stariji, umjetnički kritičar, publicist i slikar poznat je kao stvaralac i popularizator "zakopanskog stila" u arhitekturi poljskog juga, a bio je i jedan od najvećih moralnih autoriteta svoga doba. U Lovranu je boravio iz zdravstvenih razloga.

Witkiewicz sin, pisac, filozof i slikar, jedan od preteča avangardne umjetnosti 20. stoljeća, pisao je romane, eseje, kritike, filozofske rasprave i drame. Oca je često posjećivao u Lovranu.

Konferencija završava u subotu.

(Hina) xdsil ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara