Lozano demantirao Mesićevo priopćenje

KLER se ponovno oglasio i to reakcijom na jučerašnji sastanak savjetnika Predsjednika Republike Budimira Lončara i apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj monsignora Francisca Javiera Lozana. Kažu da ne samo da imaju pravo nego i dužnost da daju savjete oko izbora sa propovjedaonice.

U priopćenju Hrvatske biskupske konferencije kojeg potpisuje njen predsjednik biskup Marin Srakić i zagrebački kardinal Josip Bozanić, kažu kako im nije jasno koji je povod zbog kojeg je održan sastanak u Uredu Predsjednika Republike.

U priopćenju stoji kako se "dobiva dojam kao da je po dobro poznatoj praksi iz bivših vremena insceniran slučaj kako bi se dala određena poruka našoj javnosti".

Piše i da Crkva smatra "svojim pravom i dužnošću da svojim vjernicima, osobito u nekim važnijim trenucima, uputi poruku da postupe prema svojoj kršćanski odgojenoj savjesti te da ni u jednoj izjavi prije izbora hrvatski biskupi nisu pozvali vjernike da se opredijele između Crkve i stranke koju podržavaju jer Crkva nema ni svojih kandidata ni svoje stranke".

"Vjernik ima pravo ispovijedati svoju vjeru ne samo u crkvi, nego u svim područjima svoga vjerničkoga - građanskoga života", kažu Srakić i Bozanić. 

Smatraju da je priopćenje Ureda Predsjednika Republike u svojoj formulaciji: "Do izražaja je došla podudarnost gledišta oko potrebe nemiješanja Crkve i svećenika u predizbornu kampanju, što je neprimjereno praksi demokratskih zemalja", unosi zabunu jer sugerira da je miješanje primjereno u demokratskim zemljama.

"Naši biskupi se ne miješaju u predizbornu kampanju, ali je primjerena i ustaljena praksa u demokratskim zemljama da biskupi prigodom izbora daju vjernicima svoje poruke", navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara