LS i Zeleni: neuspješan posjet slunjskom poligonu

Kandidati LSove liste za Skupštinu karlovačke županije na kojoj su i članovi županijske Zelene mreže nisu danas uspjeli, kako su najavili, posjetiti izvor rijeke Mrežnice koji se nalazi na vojnom vježbalištu "Eugena Kvaternika" u Slunju jer im nije bio dopušten ulazak.

Kako se doznaje od Danice Benkek, druge na listi, telefonski im je rečeno da će im se ulazak možda omogućiti za desetak dana. Zamolbu za posjet vježbalištu LS je uputio 3. svibnja.

"Želite li da vam u Slunj dolaze strane vojske: Amerikanci, Iračani, Indijci, Slovenci, Rumunji, a uskoro i Srbi? Onda vjerujte onima koji to šutnjom odobravaju i podržavaju!", dio je teksta s letka koji su kandidati liste u Slunju dijelili Slunjanima.

Kako su isticali, nisu protiv Hrvatske vojske, ali smatraju da izvorište Mrežnice i slunjski kraški kraj treba namijeniti turističkoj djelatnosti i ekološkoj proizvodnji hrane, a ne prepustiti vojnoj djelatnosti koja onečišćuje vodu, zrak i tlo.

Danica Benkek smatra da je studija MORH-a o utjecaju na okoliš nepotpuna te da je MORH dao milijun kuna za njezinu izradbu samo da se "progura parafiranje Memoranduma o korištenju poligona od NATO-ovih postrojba i to bez ikakve nadoknade". Memorandum je samo prvi korak da se takav način iskorištavanja vježbališta u Slunju prihvati u Hrvatskom saboru kao dugoročno rješenje, dodala je.

Na slapovima Slunjčice u Rastokama županijski kandidati LS-a poručili su javnosti kako je važno da županijska Skupština podupre izradbu tzv. nezavisne analize utjecaja na okoliš na Vojnom vježbalištu te da se nedvojbeno utvrdi je li djelovanje na vježbalištu povezano s činjenicom da su grad Karlovac i Karlovačka županija prvi u Hrvatskoj po čestoći zloćudnih bolesti.

(Hina) xvhor yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara