LS traži povećanja proračunskh izdvajanja za suzbijanje trgovine ljudima

LIBERALNA stranka (LS) zahtijeva od hrvatske Vlade povećanje proračunskih izdvajanja za suzbijanje trgovine ljudi i osigura redovito djelovanje Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanje ljudima.

Predsjednik LS-a Ivo Banac govoreći, na konferenciji za novinare, o izvješću američkog State departmenta o trgovanju ljudima za 2004., upozorio je da je za Hrvatsku vrlo nepovoljno, jer je ove godine degradirana u skupinu zemalja koje treba posebno motriti (Etiopija, Gabon, Kazahstan, Pakistan, Srbija i Crna Gora, Vijetnam) i koje će, ne ispune li hitno minimalne standarde, iduće godine ući u skupinu međunarodno sankcioniranih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međunarodni tajnik LS-a Dario Runtić izvijestio je da stranka od Ministarstva pravosuđa zahtjeva da se trgovanje ljudima kvalificira kao zasebno kazneno djelo i kažnjavaju klijenti osoba koje se bave prostitucijom. LS također zahtijeva donošenje zakona o zaštiti žrtava trgovanja ljudima.

Nadalje, traži i da Ministarstvo hitno ispravi prijevod UN-ove Konvencije protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u kojoj je "trgovanje ljudima" prevedeno kao krijumčarenje. To stvara niz problema u zakonodavstvu i priječi Hrvatskoj zadovoljavanje minimalnih standarda u suzbijanju trgovanja ljudima, rekao je Runtić. Dodao je da LS traži od Ministarstva da suce uputi na zaštitu identiteta žrtve u sudskom procesu sukladno Palermskom protokolu.

Banac se također osvrnuo na problem azilanata u Hrvatskoj u svjetlu Zakona o azilu koji stupa na snagu 1. srpnja, a kojim je predviđen centar za azilante u Stubičkoj Slatini čiji mještani prosvjeduju protiv toga. Ustvrdio je da Vlada na to nije pripremila stanovništvo i dodao da su brojni građani Hrvatske u prošlosti tražili azil u inozemstvu, a sada za azilante pokazuju veliko nerazumijevanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara