Lucić o aferi kamioni: Ne znam ništa o nabavi kamiona

Lucić o aferi kamioni: Ne znam ništa o nabavi kamiona

Tekst: I.Ka.
Foto: Neja Markičević/Cropix

JOSIP LUCIĆ, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga, u nastavku suđenja bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu zamjeniku Ivi Bačiću u aferi kamioni rekao je da u njegovoj nadležnosti nije bilo osnivanje povjerenstva u postupku javne nabave te da o tome ne zna ništa.

Lucić je potvrdio da je tadašnji predsjednik Stjepan Mesić tražio od njega izvješće o postupku nabave. Lucić je u istrazi tvrdio da potpisnik dopisa Uprave za logistiku MORH-a, u kojemu su navodno promijenjena tražena tehničko-taktička svojstva vozila, nije za to imao ovlast, no danas je počeo svjedočiti suprotno tomu. Tek kad mu je predočen dopis, kazao je da je potpisan po ovlaštenju načelnika uprave za logistiku Mate Ostovića. Objasnio je da zbog vrste i količine nabave na ispitivanju u Uskoku nije bio siguran je li potpisnik imao ovlaštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rončević: Novac za kupnju kamiona nije završio kod mene, ni u HDZ-u, ni kod bivšeg premijera Ive Sanadera

Mate Obradović, general bojnik, drugi svjedok koji je 2005. godine bio glavni inspektor obrane, rekao je da se ne sjeća je li potpisao godišnje izvješće o radu za 2004. godine. Objasnio je da ga je dočekala "hrpa izvješća jer prijašnji inspektor Jozo Miličević kao vršitelj dužnosti više nije imao ovlaštenja potpisivati dokumente". Obradovićevi problemi u HV-u počeli su kad je Ivanu Kozlici odbio potpisati prelazak iz državne službe u djelatnu vojnu osobu kako bi ostvario pravo na mirovinu. "Odbio sam to učiniti, a on je rekao da će to ionako napraviti ministar Rončević. Tada je počela hajka na mene", rekao je Obradović koji je 2007. godine smijenjen.

Rončević je nakon današnje rasprave rekao da već pet godina tvrdi kako novac za kupnju kamiona nije završio kod njega, ni u HDZ-u, ni kod bivšeg premijera Ive Sanadera. "Ja to govorim pet godina. Prema bivšem premijeru, stranci ni prema meni nikakvih transakcija ni iz ovog posla, ni iz bilo kojeg drugog posla nije bilo", rekao je Rončević. Suđenje u slučaju kamioni nastavlja se u četvrtak, 25. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara