Lučin: Pitanje je vremena kada će Hrvatska ozakoniti prostituciju

PITANJE je vremena kada će Hrvatska morati dekriminalizirati ili legalizirati prostituciju, po uzoru na ostale europske države, ustvrdio je ministar unutarnjih poslova Šime Lučin na večerašnjoj tribini posvećenoj prostituciji i njenom zakonskom reguliranju.

Vodeći se primjerima većine država Europske unije, Ministarstvo unutarnjih poslova već je izradilo nacrt zakonskog prijedloga kojim bi se uredilo područje prostitucije. No, on nije upućen u saborsku proceduru zbog negativnih reakcija političke i znanstvene javnosti, kazao je Lučin.

Smatra da bi se "ozakonjenjem" prostitucija otrgnula iz ruku organiziranog kriminala, što je od posebnog interesa za Hrvatsku, "koja je i jedno od značajnijih tranzitnih područja trgovine ženama na putu do zapadne Europe".

Uz suzbijanje kriminalnog aspekta prostitucije, dekriminalizacijom bi se uspostavili i veći zdravstveni standardi, a izbjegla bi se i mogućnost prisile na prostituiranje, smatra Lučin. "Dekriminalizacijom jednog njenog dijela represivni aparat bi se kvalitetnije mogao okrenuti težim oblicima prostitucije, posebice onima vezanim uz maloljetnike", kazao je.

Potpredsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt nasuprot tomu smatra da bi legalizirana prostitucija ozakonila kriminal, koji bi se samo prilagodio novom načinu rada.

"Treba hvatati svodnike, a prostitutkama pomoći da se time ne bave" kazala je Škare-Ožbolt, dodajući da bi njezina stranka u Saboru sigurno glasala protiv legalizacije ili dekriminalizacije prostitucije.

No, taj bi zakonski prijedlog podržao HSLS, koji je po riječima dužnosnice te stranke Dorice Nikolić još 1996. prvi u Hrvatskoj progovorio o dekriminalizaciji "najstarijeg zanata na svijetu".

Važno je da se o tom problemu progovori, što je preduvjet da ga se stavi pod kontrolu, dodala je Nikolić, predlažući da se dekriminalizacija kao pilot projekt uvede u Zagrebu, a potom, ako se pokaže kao kvalitetno rješenje, proširi na ostatak Hrvatske.

Tribinu pod nazivom "Legalizacija ili ne - ona je tu...prostitucija", u Europskom domu u Zagrebu organizirale su Udruga studenata fakulteta političkih znanosti "Zoon politikon" i Europski klub mladih.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara