Lučin sumnja u sukob interesa profesora članova različitih povjerenstava

ZASTUPNIK Šime Lučin zatražio je danas od Predsjedništva Hrvatskog sabora odgovore na njegove sumnje jesu li profesori zagrebačkog Pravnog fakulteta Željko Horvatić i Davor Derenčinović u sukobu interesa kao članovi saborskog Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa i stručne skupine Ministarstva pravosuđa za izmjenu Kaznenog zakona.

U pismu predsjedniku Sabora Vladmiru Šeksu zastupnik SDP-a Lučin novodi da su Horvatić i Derenčinović predstavljeni kao voditelj i član stručne skupine Ministarstva pravosuđa za izmjenu Kaznenog zakona, a da su obojica izabrani, i to kao novisni kandidati, za članove saborskog Povjerenstva ze sprječavanje sukoba interesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lučina zanima primaju li profesori novčanu naknadu za svoj rad u stručnoj skupini Ministarstva, te nalaze li se oni kao suradnici Ministarstva, kao dijela izvršne vlasti, i sami u sukobi interesa obzirom na članstvo u saborskom povjerenstvu. Lučin pita i da li kao suradnici Ministarstva mogu nepristrano, odgovorno i bez vanjskih utjecaja donositi valjane odluke u Povjerenstvu.

Upozorava i na činjenicu da je Horvatić, kao predstojnik Katedre za kazneno pravo, nadređen Derenčinoviću što bi, po Lučinovom mišljenju, moglo dovesti do sukoba interesa i biti ograničavajuće za nepristrano odlučivanje Povjerenstva.

Lučin smatra da bez obzira na stručnost pojedinaca nije moguće zadržati nepristranost i biti neovisan u situaciji u kojoj su se našli Horvatić i Derenčinović, posebno ako će za svoj rad primati novčanu naknadu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara