Lučki sindikati o zakonitosti osnutka riječke Lučke uprave

Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenika u riječkoj luci (NSZRL) danas su na konferenciji za novinare podsjetili da na prijedlog tog sindikata o pokretanju postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke o osnivanju Lučke uprave Rijeka iz 1998. Ustavni sud još nije donio rješenje.

Po riječima predsjednika NSZRL Vlatka Mandekića rješenje tog suda, bilo negativno ili pozitivno, upozorilo bi na neka otvorena pitanja i statusne nevolje radnika svih hrvatskih luka.

U Sindikatu smatraju da je Odluka o osnivanju Lučke uprave onemogućila da lučki zaposlenici steknu dionice u pretvorbi, odnosno dionice u vrijednosti lučkih bazena Škrljevo i Pioppi. Naime, do osnivanja Lučke uprave pravo iskorištavanja tih bazena imala je Luka Rijeka d.d. Osnutkom Lučke uprave, kažu u Sindikatu, oba su lučka bazena dobila status pomorskog dobra, a riječka Luka d.d. izgubila i prava i imovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Drže da je Ustavni sud do sada donosio rješenja u predmetima koji su mu dostavljeni kasnije od njihova te upozoravaju, kako kažu, na "moguću spregu djelatnika tog suda i političko-gospodarstvenog podzemlja."

Posebno napominju da se "unatoč nedovšenim sudskim postupcima provodi pretvorba i privatizacija Luke Rijeka d.d." te da su tako osnovane dvije tvrtke-kćeri - Ganz Luka Rijeka d.o.o. i Jadranska vrata d.d.

(Hina) hšu dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara