Lučki sindikati protiv prijedloga Zakona o pomorskom dobru

LUČKI radnici protive se prihvaćanju prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, pa će dan uoči saborske rasprave na Markovu trgu dijeliti letke upozorenja, a ako prijedlog bude prihvaćen, blokirat će ulaze u sve veće luke, kazali su danas na konferenciji za novinare predsjednici triju lučkih sindikata.

Po najavama sindikata blokada će biti provedena u riječkoj, dubrovačkoj, pločanskoj, splitskoj, šibenskoj i zadarskoj luci u kojima radi većina od ukupno 2800 lučkih radnika u zemlji.

Na konferenciji za novinare u riječkoj luci bili su predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke Roberto Zubčić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika riječke luke Vlatko Mandekić i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika pločanske Luke Ivica Marević.

U tim sindikatima smatraju da će novi zakon o pomorskom dobru i morskim lukama ozakoniti sve nepravde u pretvorbi luka, posebice riječke. Drže da nema ni uvjerljivih razloga ni potrebe za donošenje novoga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i prestanak valjanosti nekih odredaba Pomorskog zakonika i Zakona o morskim lukama te da koncepcija predložena zakona nije smislena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebice ističu kako je "čudno što je prijedlog zakona u hitnoj saborskoj proceduri" te da "nije jasno zašto nije prihvaćena nijedna primjedba i prijedlog pravne struke, strukovne udruge hrvatskih luka ili lučkih sindikata".

Sindikalni su predstavnici izvijestili kako je jučer na sastanku Koordinacije lučkih sindikata zaključeno da novim zakonom treba zaštititi prava trgovačkih društava za obavljanje lučkih djelatnosti koja su nastala ili će nastati pretvorbom društvenih poduzeća te da zakon treba prilagoditi poduzećima koja djelatnost obavljaju na pomorskom dobru. U lučkim sindikatima drže da treba bolje urediti način upravljanja pomorskim dobrom, omogućiti stjecanje vlasništva nad objektima neovisno o vlasništvu zemljišta na pomorskom dobru te da za prilagodbu novom zakonu treba predvidjeti rok od 15 godina.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara