Lufthansa u ponoć ponovno poletjela

Lufthansa u ponoć ponovno poletjela

Tekst: Z.J./J.Š.
Foto: AFP

LUFTHANSIN sindikat pilota je nakon večerašnjih pregovora s vodstvom tvrtke, kojima su nazočili i frankfurtski suci, objavio odluku o prekidu štrajka. Prema priopćenju, Lufthansini zrakoplovi od ponoći ponovno lete po redu leta.

Lufthansini piloti su se odlučili na štrajk kojim zahtijevaju povećanje plaća, odluku o neotpuštanju te potvrdu tvrtke da neće seliti letove na niskotarifne podružnice. Traženja su piloti iskazali još u svibnju prošle godine, ali su nakon mjeseci pregovora propali, nakon čega se sindikat s 93-postotnom podrškom članova odlučio na štrajk koji je prijetio nastankom kaosa u čitavom europskom zračnom prometu.

Štrajk je počeo u ponedjeljak ujutro te je uzrokovao pravi kaos na aerodromima u Njemačkoj.
Samo u ponedjeljak otkazano je oko 800 letova, a štrajk je prema najavama trebao trajati četiri dana. Štrajk je sada privremeno prekinut, a kako je najavljeno, trebao bi biti nastavljen za dva tjedna, točnije 9.ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk pilota je naišao na neodobravanje drugih zaposlenika Lufthanse, kao što su kabinsko osoblje i osoblje sa zemlje, koji su u usporedbi s pilotima plaćeni puno manje. Posebno glasno su se štrajku pilota protivili zaposleni u odjelima za odnose s javnošću koji se moraju boriti s velikim brojem pritužbi nezadovoljnih građana.

Štrajk je jučer pogodio više tisuća Lufthansinih putnika na aerodromima po cijelome svijetu. Nakon što je gotovo 4.000 pilota započelo štrajk, vodstvo tvrtke u Frankfurtu je od suda u Frankfurtu zatražilo zabranu štrajka. Sud je odluku o zakonitosti štrajka trebao donijeti danas u večernjim satima, ali je štrajk prije toga prekinut nakon dogovora sindikata i vodstva tvrtke. U dogovoru stoji da će se pregovori nastaviti, ali da će se sutra normalizirati svi Lufthansini letovi. Sindikat je pozvao sve pilote da se vrate na posao do 8. ožujka, do kada bi trebali trajati pregovori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara