Lufthansa u trećem kvartalu ostvarila dobit od 218 milijuna eura

UNATOČ drastičnom rastu cijena nafte Lufthansa je u trećem kvartalu ostvarila operativnu dobit u visini 218 milijuna eura. U prvih devet mjeseci operativni rezultat Lufthanse porastao je za 405 milijuna eura na 251 milijun eura.

"Iskoristili smo tržišne prilike uz smanjivanje kapaciteta i unapređenje kvalitete naših proizvoda", izjavio je predsjednik uprave Lufthanse, gospodin Wolfgang Mayrhuber, prilikom prezentacije kvartalnog poslovnog rezultata. Istaknuo je da su velika prilagodljivost, izražena inovativnost i solidna financijska podloga bitne snage koncerna.

U središtu pažnje Lufthansine korporativne strategije nalaze se profitabilan rast i doslijedan razvoj potpune usluge u putničkom prometu. Mayrhuber je naglasio da je putnički promet nukleus i rotacijska os Lufthanse te da će upravo rast u putničkom prometu generirati rast cijelog koncerna.

Do kraja godine uprava i dalje računa s operativnom dobiti u iznosu od 300 milijuna eura. Međutim, Mayrhuber je naglasio da takav rezultat dugoročno neće biti dovoljan.

 "Aktualni pokazatelji ne smiju nas zavarati oko činjenice da su nam potrebni znatno bolji operativni rezultati kako bismo osigurali budućnost Lufthanse za slijedeću generaciju"- upozorio je Mayrhuber.

Za tekuću godinu sada je već realizirano 354 milijuna eura od planiranih 430 milijuna eura. Međutim, na području ljudskih potencijala ostvareno je tek 50% predviđenog iznosa od 105 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lufthansa i dalje uspješno provodi svoju politiku udruživanja, što je rezultiralo između ostalog suradnju s novim partnerima South African Airways, TAP Air Portugal, Air India.

Prvih devet mjeseci 2004. u brojkama

Od siječnja do rujna Lufthansa je zabilježila promet od 12,7 milijardi eura, što je 7,7% više nego u istom razdoblju prošle godine. Zrakoplovne kompanije koncerna povećale su kapacitete u skladu s potražnjom, što je dovelo do boljeg iskorištavanja kapaciteta i povećanja prihoda u putničkom prometu od 13% na 9,7 milijardi eura. Mjere snižavanja troškova koje se primjenjuju u svim dijelovima koncerna bile su uspješne i u prvih devet mjeseci ove godine.

Uz očit porast prometa troškovi su zabilježili usporeni rast od 1,3% na 13,1 milijardi eura. Troškovi zaposlenih iznosili su 3,5 milijarde eura, dok su u istom razdoblju prošle godine iznosili 3,4 milijardi eura. Izdaci za gorivo iznosili su 1,3 milijarde eura, što je 30% više nego prošle godine. Međutim, 15,1% od toga odnosi se na povećanje troškova uvjetovano većom količinom goriva potrebnog za povećanje kapaciteta.

Dugoročna politika osiguranja cijena ponovno se pokazala ispravnom. Bez sveobuhvatnih mjera osiguranja cijena troškovi goriva bili bi, u prvih devet mjeseci, veći za 159 milijuna eura. U prvih devet mjeseci 2004. godine operativni rezultat iznosio je 251 milijuna eura. U istom razdoblju prošle godine Lufthansa je zabilježila gubitak u iznosu 154 milijuna eura. Poslovni rezultat razvijao se sličnom dinamikom i porastao je za 573 milijuna eura na 164 milijuna eura. Ukupna ulaganja iznosila su 1,3 milijarde eura, od čega je 987 milijuna eura uloženo u modernizaciju i izgradnju flote.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara