Luka Bebić u službenoj posjeti Crnoj Gori razgovora o svemu osim o problemima

Luka Bebić u službenoj posjeti Crnoj Gori razgovora o svemu osim o problemima

"CRNA GORA zbog svoje stabilne unutrašnje i vanjske politike predstavlja stabilan čimbenik sigurnosti ovog dijela Europe", naglasio je predsjednik Sabora Luka Bebić nakon razgovora s predsjednikom crnogorskog Parlamenta Rankom Krivokapićem, a njegove riječi prenosi Radiotelevizija Crne Gore.

Crna Gora i Hrvatska su primjer

Naime, Bebić se nalazi u dvodnevnom posjetu Crnoj Gori, a osim razgovora s Krivokapićem, Bebić je imao sastanak s premijerom Milom Đukanovićem te ministrom vanjskih poslova Crne Gore Milanom Roćenom.

"Crna Gora i Hrvatska primjer su zemljama u regiji kako se zahvaljujući razumnoj politici i zajedničkoj posvećenosti europskoj perspektivi svladavaju problemi naslijeđeni iz prošlosti", navodi se u zajedničkoj izjavi Đukanovića i Bebića, a Đukanović je Bebića upoznao s odlukom Crne Gore da do kraja ove godine podnese aplikaciju za članstvo u Europskoj uniji i članstvo u Akcijskom planu u okviru NATO-a.

Samo pohvale

U izvještaju Radiotelevizije Crne Gore navodi se kako je Bebić zaključio da je Crna Gora, od državne neovisnosti ostvarila velike rezultate na političkom, privrednom i ostalim poljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o rezultatima koji su kandidirali Crnu Goru da se ubrzano približava i EU i NATO. Nadam se kako Crna Gora neće morati da prolazi onaj dug put koji su mnoge druge zemlje, pa i Hrvatska, prošle i prolaze", naglasio je Bebić dodajući kako su politički odnosi Podgorice i Zagreba na visokom nivou i da sada treba uraditi sve kako bi se unaprijedila ekonomska suradnja.

"Politički odnosi su izvrsni i to je dobra osnova za unapređenje ostalih vidova suradnje", rekao je Bebić.

O svemu osim problemima

Ni hrvatski, a ni crnogorski izvještaj ne navode da su dvije delegacije razgovarale o povratku otetog školskog vojnog broda mornarice Crne Gore, koji je otet Hrvatskoj 1991. godine, jedrenjaku "Jadran", budući da je službeni Zagreb pokrenuo inicijativu za povrat otetog broda. Također,nema ni izvještaja o slučaju Ilije Brčića kada je crnogorska vlast izvijestila sud u Rimu  "o lošem stanju ljudskih prava i pravosuđa u Hrvatskoj".

Naime, radilo se o  izručenju bivšeg zapovjednika koji je razarao dalmatinske otoke i pucao na europske promatrače koji je uhićen krajem prošle godine na rimskom aerodromu, a splitski ga je Županijski sud 1993. godine u odsutnosti osudio na 15 godina zatvora zbog zločina protiv civilnog stanovništva. Ilija Brčić pušten je iz rimskog zatvora i nalazi se u Crnoj Gori.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara