Luka Oman u kavezu na Cvjetnom trgu za spas kokoši i jaja

PREDSJEDNIK udruge Prijatelji životinja, Luka Oman, danas se u podne dobrovoljno pritvorio u kavez postavljen na Cvjetnom trgu, kako bi potaknuo građane da razmisle o kokošima koje čitav život provedu u kavezu veličine A4 formata papira.

"Poštujte život, ne jedite jaja", poruka je transparenta koji je zajedno sa predsjednikom Prijatelja životinja zatvoren u kavezu.

Oman će nakon 24 sata, dakle, sutra u podne izaći iz prilično malenog kaveza u kojemu se ne može uspraviti, aludirajući time na veličinu krletki u kojima svoj život provode kokoške na peradarskim farmama. Udruga će ovom akcijom pokušati građanima iznijeti stravičnu istinu o uzgoju i postupanju prema kokošima, te ubijanju pilića, kažu u Prijateljima Životinja.

"Kavezi su napravljeni od žice koja se kokošima urezuje u noge i tare im perje, zbog čega po cijelom tijelu imaju rane, kraste i gnojne čireve. Uzgajivači potpuno ignoriraju njihove fizičke i mentalne patnje, držeći ih pod rasvjetom umjetnih svjetiljki mjesto sunčevom svjetlošću, i to čak do 22 sata dnevno", upozoravaju u udruzi.

Neobičan prosvjed na Cvjetnom trgu, dolazi nekoliko dana prije Uskrsa, kada su jaja najtraženija namirnica, i kada ljudi najmanje razmišljaju o njihovom proijeklu - skučenim kavezima u kojima se kokoši tretiraju poput mašina za izbacivanje jaja, koja se kasnije kuhaju, živopisno oslikavaju i jedu.

"Baterijski uzgoj kokoši zabranjuje se u mnogim zemljama. Europska unija, čiji primjer slijedi i Hrvatska, donijela je zabranu, no ona će na snagu stupiti tek 1. siječnja 2012. godine", podsjećaju Prijatelji životinja.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara