Lukašenko: U Bjelorusiji neće biti "obojenih revolucija"

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko kazao je u utorak svojim sunarodnjacima da se "obojene revolucije", u kakvima su smijenjene vlade u Ukrajini i nekim drugim bivšim sovjetskim državama, neće dogoditi u Bjelorusiji.

Lukašenko, koji je u utorak u parlamentu održao godišnji govor o stanju nacije, također je obećao bolje uvjete života za 10 milijuna stanovnika Bjelorusije. Očekuje se da će se Lukašenko na sljedećim izborima, koji bi se trebali održati za godinu dana, kandidirati za treći mandat.

Bjeloruski predsjednik upozorio je Zapad da ne izaziva nerede u njegovoj zemlji, a obećao je "oštrije mjere" kako bi se spriječile demonstracije poput onih u bivšim sovjetskim republikama.

"Mi nismo dijelovi nečije druge igre. Nismo ni pijuni na nečijem šahovskom polju, bez obzira koliko je taj netko velik", kazao je u parlamentu, a njegov je govor popraćen burnim pljeskom.

"U stvarnosti sve te obojene revolucije uopće nisu revolucije. To su samo obične bande zamaskirane u demokraciju ... Samo bjeloruski narod može nas smijeniti s vlasti", upozorio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lukašenko je optužio SAD i Poljsku da pružaju podršku njegovim suparnicima, te kazao da u Ukrajini, koju sada vodi liberalni predsjednik Viktor Juščenko, postoje logori za obuku "revolucionara".

U dvosatnom govoru u parlamentu, Lukašenko je kazao da će se prosječna mjesečna plaća povećati s 200 na 250 dolara, te obećao gospodarski procvat zemlje.

Prema mišljenjima zapadnjačkih komentatora, Bjelarusija bi mogla biti sljedeća bivša sovjetska republika u kojoj bi zbog nezadovoljstva javnosti moglo doći do političkih promjena.

(Hina) xnab ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara