Luki Pezelju 28 godina zatvora za ubojstvo, četiri godine za pokušaj silovanja

Luki Pezelju 28 godina zatvora za ubojstvo, četiri godine za pokušaj silovanja

LUKA PEZELJ je osuđen na 32 godine zatvora zbog ubojstva 20-godišnje studentice iz Trilja Kristine Šušnjare u siječnju ove godine. Pezelj je osuđen na 28 godina za ubojstvo djevojke, a četiri godine je dobio zbog pokušaja silovanja.

I tužiteljstvo i obrana najavili su žalbu na presudu. Kristinina obitelj razočarana je presudom, boje se kako će monstrum za desetak godina opet biti na slobodi. "Ne bih volio da itko zaplače kao ja, no netko će zaplakati opet kad on izađe na slobodu" - rekao je Kristinin otac po izlasku iz sudnice.

Državno odvjetništvo zatražilo je maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, jer "neuspjeli pokušaj silovanja i okrutno ubojstvo nemaju alternative". Pezeljev odvjetnik Željko Gulišija tvrdi, pak, da njegov branjenik Šušnjaru nije ubio zbog neuspjelog silovanja, a brutalnost kojom je djevojka ubijena dokaz je akumuliranog bijesa i frustracije te pasivno-agresivnog poremećaja Luke Pezelja.

Sudac Bruno Klein je čitajući presudu naveo sve detalje istrage, sve Kristinine ozljede, rekao je kako je mlada djevojka umrla trpeći velike bolove te istaknuo da je ubijena na vrlo okrutan način.

U petak, na posljednjem sudskom ročištu, 26-godišnji Pezelj se rasplakao i rekao da se duboko kaje zbog ubojstva. Tijekom sudskog postupka je priznao ubojstvo, ali je odbacio tvrdnje o tome da je Šušnjaru pokušao silovati i ubiti na okrutan te podmukao način.

Francuskim ključem je izudarao po glavi

Pezelju se sudilo za teško ubojstvo i pokušaj silovanja Kristine Šušnjare. U optužnici je stajalo kako je Kristinu ubio na osobito okrutan i krajnje podmukao način, te u cilju prikrivanja kaznenog djela silovanja u pokušaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U optužnici ga se tereti da je "pod izgovorom kako mora otići do svoje kuće po novac, odvezao automobil do pustog mjesta na kojem ga je zaustavio i potom zatražio od Kristinu spolni odnos, a kada je ona to odbila, počeo ju je udarati po tijelu i glavi te je gušiti stežući joj rukama vrat, a nakon što joj je skinuo odjeću, u silovanju nije uspio zbog njenog snažnog otpora".

U cilju oduzimanja života oštećene i kako bi joj time onemogućio otkrivanje i prijavljivanje pokušaja silovanja, opisuje se u optužnici, metalnim odvijačem za vozilo, tzv. "francuskim ključem", više je puta snažno udario po glavi zadavši joj brojne ozljede glave i drugih dijelova tijela, zbog kojih je teških i po život opasnih ozljeda Kristina Šušnjara preminula trpeći snažne bolove. Okrivljenika se tereti da je nakon toga njeno mrtvo tijelo odvezao na pusto mjesto u Docu Donjem i bacio ga u ponor te prekrio granjem.

"Obično" ubojstvo

"Što bih trebao očekivati, ne znam. Želja mi je da se mog klijent osudi za obično ubojstvo, zbog čega slijedi zatvorska kazna koja se kreće oko 15 godina. Zašto tako želim, objasnio sam u završnoj riječi na sudu", rekao nam je Gulišija oko sat i pol prije izricanja presude dodajući da je "teško reći" kakva će presuda zapravo biti. "Ovo je tek prvo poluvrijeme. Drugo slijedi u Zagrebu", naposljetku je rekao Gulišija nagovijestivši da će podnijeti žalbu na izrečenu presudu, o kojoj bi se sud, prema njegovim procjenama, trebao očitovati kroz pola godine.

R.I./Ig.M.
Foto: Tomislav Čubelić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara