Luksemburg će učiniti sve da RH i EU počnu pregovarati početkom 2005.

LUKSEMBURG, koji prvog siječnja preuzima predsjedanje EU-om, učinit će sve što može da bi pregovori s Hrvatskom počeli početkom iduće godine, izjavio je u četvrtak u Zagrebu luksemburški premijer JeanClaude Juncker nakon susreta s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom.

"Luksemburg će učiniti zaista sve što može da pregovori s Hrvatskom počnu pod dobrim uvjetima uistinu početkom 2005. godine", rekao je on podsjetivši da će Europsko vijeće u prosincu ove godine donijeti odluku o datumu otvaranja pregovora s RH.

"Europska unija neće biti kompletna niti završena sve dok Hrvatska ne bude u njoj i upravo ćemo na postizanju tog cilja raditi za vrijeme našeg predsjedanja EU-om", ustvrdio je Juncker.

Naravno da će se od Hrvatske zahtijevati da učini velike napore, nastavio je Juncker pojasnivši da je katkada acquis communitaire vrlo teško preuzeti, a još teže primijeniti. Hrvatska će isto tako morati poštovati obveze prema Haškom sudu (ICTY).

On je rekao da su hrvatske vlasti učinile puno da bi ispunile zahtjeve ICTY-a, ali da će morati nastaviti s tim naporima.

Na upit novinara hoće li odluka EU-a o davanju datuma početka pregovora Hrvatskoj u prosincu ovisiti o izvješću glavne tužiteljice ICTY-a Carle del Ponte Vijeću sigurnosti, Juncker je rekao da misli da Hrvatska "dokazuje i da će nastaviti dokazivati da zaista čini sve da bi ispunila svoje međunarodne obveze". Nema razloga da izvješće ne bude pozitivno ako Hrvatska tako nastavi, naglasio je Juncker.

Proces unutarnjih gospodarskih reformi i kao regionalnu suradnju Hrvatske ocijenio je "hvale vrijednom". Perspektiva da se Hrvatska želja za članstvom u EU-u polako konkretizira imat će vrlo pozitivan utjecaj i na sve druge zemlje u regiji, zaključio je Juncker.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanader je u izjavi za novinare zahvalio Luksembugu na potpori koju pruža Hrvatskoj

i na svemu što je za nju učinio proteklih godina, a posebice u procesu razminiravanja.

"Uvjerio sam ga da Hrvatska želi dijeliti vrijednosti koje dijele sve zemlje Europske unije, da je Hrvatska zemlja koja je privržena demokraciji, vladavini prava, poštivanju ljudskih i manjinskih prava, filozofiji slobodnog tržišta i da želimo ulazak u EU prije svega shvatiti kao šansu za veći standard, za boljitak svih naših ljudi", rekao je Sanader.

Sanader i Juncker putuju zajedno u Rim gdje će se u petak održati ceremonija potpisivanja Europskog Ustava. Hrvatska je Vlada na sjednici u srijedu usvojila Izjavu kojom prihvaća sve vrijednosti i dijeli ih zajedno sa zemljama koje su radile na izradi Ustava. Sanader će tu izjavu potpisati i predati je u petak Europskoj uniji.

Program Junckerovog posjeta Hrvatskoj uključuje sastanak s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem kao i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom, te posjet Petrinji.

(Hina) xkga ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara