Luksemburg: Šeks i Weiler o ocjeni Olli Rehna glede pristupa Hrvatske EU

Ocjena europskog povjerenika za proširenje EU Ollia Rehna da u ovome trenutku ne bi mogao preporučiti otvaranje pristupnih pregovora Hrvatske s EU bila je središnja tema konferencije za novinare održane u utorak po završetku razgovora hrvatskog saborskog izaslanstva s kolegama u luksemburškom parlamentu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, koji boravi u prvom službenom posjetu Luxembourgu, i njegov domaćin Lucien Weiler, odgovarali su na pitanja novinara koja su se ticala i ljudskih prava u Hrvatskoj te provedbi reformi, poglavito reforme pravosuđa.

Izjava europskog povjerenika je svojevrstan obrat u dosadašnjim ocjenama suradnje Hrvatske s Haškim sudom, rekao je Weiler.

"Trebalo bi od povjerenika tražiti pojašnjenje", rekao je Weiler.

I mi smo "iznenađeni" Rehnovim stajalištem, dodao je Weiler.

Šeks je odgovarajući na pitanja luksemburških novinara rekao kako se Rehnova ocjena o slučaju odbjeglog generala Ante Gotovine i hrvatske nespremnosti da ga izruči Haaškome sudu temelji "na dosta dvojbenim informacijama".

Na novinarsko inzistiranje je li doista nemoguće da hrvatske vlasti izruče generala Haagu, Šeks je odgovorio kako je uvjeren da će "Vlada poduzeti sve".

Također je ponovio kako bi dobro došla suradnja svih drugih zemalja koje eventualno raspolažu kakvom informacijom o boravištu generala Gotovine.

Ljudska prava i reforma pravosuđa bile su važna tema razgovora dvaju parlamentarnih izaslanstava, rekao je predsjednik luksemburškog parlamenta. "Hrvatska je učinila goleme napore", ali nije postigla uvijek i "suviše uvjerljive rezultate", rekao je Weiler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, od mlade države ne treba tražiti više nego li smo i sami uspjeli ostvariti, uvjeravao je Weiler.

Pozitivnim je ocijenio hrvatsku spremnost da pristupi Uniji.

"Odlučnost je vrlo velika", "pripreme su, mogu reći , sjajne", te "vjerujem da je vrlo značajan put što ga je Hrvatska prešla", neke su od pohvala koje je Hrvatskoj izrekao Weiler.

Ipak, podsjetio je predsjednik luxembourškog parlamenta, pregovori ne znače "automatski" i pristup.

"Nemate nikakve šanse ako ne ispunite sve kriterije i uvjete", rekao je te dodao "datum će ovisiti i o svim tim rezultatima.

On je pozdravio izjavu predsjednika Šeksa da Hrvatska "nije opterećena godinama".

Šeks je u odgovoru na pitanje novinara je li razočaran naznakama da bi Hrvatska mogla postati članica tek 2009. a ne 2007. odgovorio "za nas je u Hrvatskoj bitno da ispunimo sve potrebne kriterije, provedemo sve potrebne reforme, da budemo zreli".

Predsjednik Hrvatskog sabora i izaslanstvo u kojemu su i potpredsjednik Mato Arlović, potpredsjednice Vesna Pusić i Đurđa Adlešić te predsjednici Odbora za vanjsku politiku Gordan Jandroković i Odbora za europske integracije Neven Mimica, završili su posjet Velikom Vojvodstvu Luksemburga primanjem kod gradonačelnika.

(Hina) xrtom ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara