Luksemburg u subotu počinje svoje 11. predsjedavanje EU

Luksemburg u subotu počinje svoje 11. predsjedavanje EU
LUKSEMBURG će u subotu na sljedećih šest mjeseci preuzeti predsjedavanje Europskom unijom, a uz zaključivanje teških pregovora oko dugoročnog proračuna za razdoblje između 2007. i 2013., važna zadaća bit će mu obnova transatlantskih veza, poglavito tijekom posjeta američkog predsjednika Georgea Busha u veljači.

Predsjedavajući EU, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, nada se također da će se na sljedećem summitu EU u ožujku, posvećenom konkurentnosti europske ekonomije, postići sporazum o reformi pakta o stabilnosti, a razgovarati će se i o strategiji održivog razvoja.

Najvažniji događaj luksemburškog predsjedavanja, jedanaestog za tu zemlju koja broji 444.000 stanovnika i jedna je od utemeljiteljica EU, bit će bez sumnje posjet američkog predsjednika 22. veljače koji bi se trebao susresti s čelnicima EU.

Taj posjet bit će prigoda da Europljani provjere ima li američki predsjednik volje tijekom svog drugog mandata s njima snažnije surađivati, kao što je rekao početkom prosinca u svom pismu predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

Obnova mirovnog procesa na Bliskom istoku nakon palestinskih izbora 9. siječnja, budućnost Iraka nakon izbora 30. siječnja i iransko nuklearno pitanje bit će također teme tijekom njegova posjeta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč želji za približavanjem dvije strane Atlantika, postoje i dalje prepreke koje stoje na tom putu, počevši od želje Europljana da ukinu embargo na oružje Kini čemu se SAD protivi.

Dvadesetpetorica će u travnju potpisati sporazum o pristupanju s Bugarskom i Rumunjskom koje bi trebale u EU ući 2007., a 17. ožujka trebala bi otvoriti pregovore s Hrvatskom.

Tijekom godine Turska i EU, iako će ta tema možda već ući u drugih šest mjeseci predsjedavanja EU-om koje preuzima Velika Britanija, trebale bi naći diplomatsko rješenje ciparskog problema, prije planiranog otvaranja pregovora 3. listopada. Na bruxelleskom summitu u prosincu 2004. Turska nije željela dati puno priznanje Cipru ali se obvezala da će to učiniti prije listopada.

Ishod prosinačkih ukrajinskih izbora i turski pregovori o pristupu mogli bi obnoviti raspravu o konačnim granicama EU.

Zemlje članice izjašnjavat će se i o europskom ustavu - prva će to učiniti Španjolska 20. veljače.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara