M. Granić zatražio od Vlade da hitno utvrdi datum izbora

PREDSJEDNIK Demokratskog centra (DC) Mate Granić zatražio je danas od Vlade da hitno, odmah nakon podnošenja zahtjeva za kandidaturom Hrvatske u EU, odredi datum izbora te da Hrvatski sabor na prvoj sjednici otvori raspravu o izbornom zakonodavstvu.

Ovo što u ovom trenutku imamo niti ne sliči na ozbiljnu koaliciju i jasno je da teško može donijeti ikakvu ozbiljniju odluku, izjavio je Granić na današnjoj konferenciji za novinare.

Osvrćući se na krizu oko Iraka, rekao je da Hrvatska nije imala puno manevarskog prostora u vezi s podrškom SAD-u zemalja Vilnius skupine u kojoj je i Hrvatska.

No, Hrvatska je definitivno propustila da prije potpisa na tu podršku nije organizirala raspravu u Hrvatskom saboru te raspravu sa SAD-om.

Ne može Hrvatska biti među zemljama koje će prve trčati, ona mora voditi računa o raspoloženju svojih građana, podijeljenosti unutar EU gdje joj je budućnost. Zbog toga određeni oprez Hrvatskoj u ovom trenutku ne bi škodio, ustvrdio je Granić, i dodao da, ako dođu zahtjevi od SAD-a, odluku o tome može donijeti jedino Hrvatski sabor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o privatizaciji, rekao je da su sve zadnje velike privatizacije mutne i netransparentne, predmet sukobljavanja koalicije te Vlade i Predsjednika.

DC traži da se do parlamentarnih izbora i donošenja novog zakona o privatizaciji zaustavi privatizacija INE i svih velikih sustava.

Ocijenio je da Vlada prodaju sisačke Željezare ruskom Mečelju, pokušava spasiti nakon ´tragikomičnog skandala´ u Uredu Predsjednika zbog potpisanog protokola o suradnji.

Mesić nije prekršio Ustav, ali je prekršio pravila dobrog poslovnog ponašanja, ustvrdio je.

Na novinarski upit kako to da je DC za predsjednicu gradske organizacije splitskog DC-a predložio odvjetnicu Doris Koštu, koja je tek nedavno članica stranke, Granić je odgovorio da njezin staž u stranci nije važan i da je na jučerašnjoj sjednici splitskog odbora jednoglasno podržana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara