Maček poriče da je radio za DSS, najveće luzere srpskih izbora

SPIN DOKTOR Ratko Maček, pokušao nam je danas zanijekati da se uključio u predizbornu kampanju u Srbiji, koja je završila parlamentarnim izborima u nedjelju. Iz novinarskih krugova u Srbiji, izvrsno upućenih u prilike u DSS-u, doznajemo da je Maček ipak radio za DSS Vojislava Koštunice, koji je izgubio najviše mandata u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne izbore.

>Maček savjetuje Koštunicu, budućeg Šešeljevog partnera?

Podsjetimo, unatoč priznanju da je angažiran na izborima u Srbiji, Maček nije htio otkriti kojeg stranačkog šefa "šminka" MPR, tvrtka za odnose s javnošću čiji je suvlasnik: Borisa Tadića  iz Demokratske stranke, Vojislava Koštunicu iz Demokratske stranke Srbije ili možda Tomislava Nikolića, samoprozvanog "srpskog Sanadera" iz Srpske radikalne stranke. Njegovo je obećanje krajem travnja bilo da će otkriti koju je stranku savjetovao svojim PR trikovima čim prođu izbori. Prošli su, a Maček opet ne želi ništa reći, pa čak i poriče ikakav angažman.

"Nisam radio ni za jednu stranku", kazao je najprije Maček. Nakon toga smo ga pitali je li govorio neistinu kada je jednom hrvatskom dnevnom listu potvrdio da je angažiran u predizbornoj kampanji jedne srpske stranke.

Čeka se formiranje vlade, "pravi" pobjednik izbora

"Nazovite me za dva tjedna", odgovorio je Maček. Ali, izbori su završili. "Da, ali nije formirana vlada", dodaje. Sustavom eliminacije, odnosno pozivima u stožere triju najvećih stranaka može se doći do zaključka da je Mačekov poslodavac bio DSS, s obzirom da nije htio ni potvrditi ni demantirati tu informaciju, dok su preostala dva izrijekom odbacila da su u suradnji sa njegovom tvrtkom. Maček je nakon odlaska iz Vlade i ulaska u privatni biznis ponosno izjavio da mu je "Vojislav Koštunica prijatelj", što bi moglo značiti da mu je "jednako prijateljski" pomogao na ovim izborima. Ako i jest, nije se baš proslavio, jer je DSS najviše pao na ovim izborima.

"Nije DSS", obranio se Maček. Jesu li Radikali? "Nisu", kaže on. Tadićev  DS? "Nazovite me za dva tjedna", tajnovit je spin doktor.

Pojavila se i teorija da je Maček radi svoje samopromocije izmislio svoj angažman u Srbiji, pa  "povjerio" informaciju "pravim osobama", koje puno pričaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad Radikala za 3, Koštunice za 17 mandata, jedino stranke predvođene Tadićem rasle za 19 mandata

Bit će zanimljivo vidjeti koga je Maček savjetovao, s obzirom da su navedene stranke zabilježile značajno kretanje prema dolje ili prema gore u odnosu na prošle izbore u siječnju 2007. godine. Lista Za europsku Srbiju predvođena Borisom Tadićem osvojila je u nedjelju 38,44 posto glasova, ili 102 mandata. Ta se koalicija sastoji od DS-a, stranke G17 plus i Lige socijaldemokrata Vojvodine. Prije nešto više od godinu dana DS i G17 plus nisu bili u koaliciji, a zbrojeno su osvojili 83 mandata, odnosno nešto više od 29 posto. Liga socijaldemokrata je tada bila u koaliciji sa LDP-om Čede Jovanovića i jedva su prešli prag.

DSS-NSS i na prošlim je izborima nastupila kao i ove godine. Osvojili su 47 mandata ili 16,55 posto. No ove godine padaju na 11 posto i osvajaju 30 mandata. Padaju i Radikali - s prošlogodišnjeg 81 mandata na današnjih 78 mandata u Skupštini Srbije.

Pokriva i Makedoniju?

Kada je odlazio iz Vlade, Maček je najavio da će MPR pružati usluge po cijelom Balkanu. Upitan je li se možda uključio u kampanju u Makedoniji, kao što govore naše informacije, Maček je opet tajnovit, i izgleda ne žuri sa odavanjem svojih budućih (ne)uspjeha. Pretpostavljamo da će se uspjesima, kao i svaki dobar PR, pohvaliti - ukoliko ih bude. Neuspjehe će vjerojatno pokušati zataškati, kao što bi to učinio svaki dobar spin doktor.

"Nazovite me kasnije", kaže on. Kad kasnije? "Za dva tri tjedna", odgovara PR guru.

Ana Benačić
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara