Mačekov poučak: Što si bliži Jacinu oltaru, to si dalje od Remetinca

Foto: Index

KAKO to izgleda kad mrtvac izvlači mrtvaca? Nimalo obećavajuće za obje strane. Upravo tako izgleda i suradnja Jadranke Kosor i Ratka Mačeka.

Jasno je što Maček hoće od Kosor. Zašto se pojavljuje na njezinim presicama i na HDZ-ovim sjednicama, zašto se svima koji ga pitaju hvali da radi za predsjednicu stranke. Što je bliže premijerki, to je dalje od Remetinca.

Maček je bio običan potrčko

Ali što Kosor nakon svega ovoga hoće od Ratka Mačeka, to nikom normalnom nije jasno. Zašto misli da joj može pomoći čovjek toliko uništene reputacije, ako ju je ikada i uživao?

Maček je bio prevara i dok je radio za Ivu Sanadera. Nije bio nikakav spin doktor, nego običan potrčko, a oni bliski Uskokovim istragama već su skovali za njega zgodan nadimak: "medijski Barišić". Naime, ono što je Fimi-media radila s državnim poduzećima, to je Maček navodno radio s medijima.

Nije osmišljavao neke velike spinove, jer za to nije bio sposoban, nego je kupovao (ili "kupovao") naklonost medija, kontrolirao medijsku scenu, dilao podatke onima koji su ih htjeli ili morali objaviti, a na koncu je bio prisiljen totalno se kompromitirati kao glasnogovornik Vlade da bi obranio Sanadera. Što je nakon odlaska iz Banskih dvora masno naplatio.

Kakvo je to čišćenje HDZ-a s Mačekom?

I kako se onda Kosor može hvaliti da se obračunava s korupcijom, kad uz sebe drži čovjeka koji je stupao u prvom ešalonu te iste korupcijske kamarile? I kako može na press konferenciji govoriti kako je HDZ očišćen od grijeha, a onda uopće Mačeku dopustiti ulazak u zgradu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno da će se on svim silama probijati u Središnjicu. Sama logika nalaže da oni koji su unutra ne moraju strahovati od onoga što ih čeka vani, primjerice optužnice Uskoka. To je ujedno i snažna poruka svima, pa i budućim klijentima, da je izašao iz "samice", da je preživio čistku i da je sada opran od svih grijeha. Pa ne bi valjda premijerka dopustila da osoba iz njezina okruženja završi u zatvoru?

Stvoreni jedno za drugo

No, ako je Kosorici doista stalo do zaštite ono još malo ugleda što joj je ostalo u javnosti, onda bi trebala bježati što dalje od Mačeka. Bez obzira što protiv Mačeka nije podignuta optužnica, već samo pojavljivanje s njim na stranačkoj presici šalje javnosti poruku da se ništa zapravo nije promijenilo. A zašto i bi?

Oboje su, i Maček i Kosor, svojedobno bili osobe od velikog povjerenja premijera Sanadera. Oboje su za njega odrađivali prljave poslove, kompromitirali se za njega i u njegovo ime "bacali na mač": on u javnosti, ona na izborima. Sanader je Kosoricu postavio za premijerku, a ona potom rehabilitirala njegova spin doktora. Toliko o desanaderizaciji.

Idealan par mrtvaca

Postoji, međutim, jedna još čvršća veza Kosor i Mačeka. Kad se bolje pogleda, oni su kao stvoreni jedno za drugo: imaju nula kredibiliteta, nula kapaciteta, nula povjerenja, nula budućnosti. Idealan par "mrtvaca".

Niti Maček može pomoći ovakvoj premijerki da sakupi s poda ostatke uništenog ugleda, a kamoli da joj pruži nadu za bilo kakav uspjeh na izborima - naročito bez svih onih "rekvizita" iz radionice Sanader-Barišić - niti ovakva premijerka može od njega napraviti spin doktora. Može mu još samo davati nadu da će se spasiti zatvora.

Samo, nije se još spasio onaj tko je računao na lojalnost ove premijerke... Neka se raspita kod svog bivšeg šefa u Salzburgu.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara