MADRID ŽELI BITI TAKMAC LONDONU I BERLINU UMJETNIČKIM ŠETALIŠTEM

Madrid će u 2004. otvoriti "Umjetničko šetalište" s proširenim inačicama triju velikih muzeja, Pradom, muzejom Kraljice Sofije i ThyssenBornemiszom koji će se moći natjecati s muzejskim prostorima Londona, Berlina i Washingtona.

Tri muzeja u središtu španjolske prijestolnice koji su međusobno udaljeni desetak minuta hoda, otvorit će javnosti vrata svojih novih objekata s dodatnim izložbenim prostorom ukupne površine 52.000 četvornih metara, između ožujka i listopada sljedeće godine.

Španjolska vlada koja je u taj projekt trostruke obnove uložila 147 milijuna eura, priznaje da time želi konkurirati četvrtima kao što su South Kensington u Londonu, gdje su Victoria and Albert, Science Museum i Natural History, ili pak berlinski otok muzeja i washingtonski Museum Mall.

Madridsko "Umjetničko šetalište" koje kreće od "Meninas" u Pradu, preko "Guernice" u muzeju Kraljice Sofije do Edwarda Hoppera u Thyssenu računa s "privlačnom silom koju imaju veliki muzeji okupljeni na jednom mjestu", prema riječima njegovih promicatelja u ministarstvu kulture.

Novi kompleks koji čine tri zgrade oko atrija natkrivenog golemim roletama od aluminija i cinka, mogao bi stubokom izmijeniti izgled Reina Sofije koja je zbog panoramskih dizala na pročelju zgrade, koja podsjećaju na pariški Centar Georges Pompidou, dobila naziv "Sofidou".

Nove objekte koji će ugostiti privremene izložbe te knjižnice i muzejske odjele u tijeku obnove, projektirao je španjolski arhitekt Rafael Moneo, koji je svojedobno preuredio palaču Villahermosa kako bi mogao primiti zbirku Thyssen-Bornemisza.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara