Madunić nakon odluke o prekidu istrage: Sada sve ovisi o Glavašu

NAKON što je u utorak u podne preuzeo rješenje istražnog suca Zdenka Posavca koji je odredio da se do daljnjega obustavlja istražni postupak protiv njegovog branjenika Branimira Glavaša, odvjetnik Ante Madunić kazao je kako je sada Glavaševa sudbina potpuno u njegovim rukama.

"Danas sam primio rješenje i mogu potvrditi da je postupak u Zagrebu do daljnjega obustavljen. Što će dalje biti, to potpuno ovisi o Branimiru Glavašu koji je i dalje ugroženog zdravstvenog stanja." - kazao je za Index odvjetnik Madunić.

Odluke o privremenim prekidima istraga za ubojstva srpskih civila u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp", u kojima je Glavaš jedan od osumnjičenih, donesene su temeljem mišljenja dvaju liječničkih konzilija koji su zaključili da Glavaševo trenutno zdravstveno stanje onemogućuje njegovo normalno sudjelovanje u istražnim postupcima.

Madunić objašnjava kako će, ukoliko se Glavašu zdravstveno stanje znatno poboljša, postupak za "garažu" biti nastavljen, međutim ne zna hoće li i kada do toga doći s obzirom da ne zna ništa o Glavaševim budućim potezima.

Radi se naime o tome da bi Glavaš mogao nastaviti s odbijanjem uzimanja hrane i lijekova što će neminovno voditi k daljnjem odgađanju nastavka istražnog procesa, a što bi za krajnji ishod moglo imati Glavaševu smrt.

Madunić se nada da do toga ipak neće doći ističući kako ne zna što će Glavaš odlučiti. Podsjeća kako je Glavaš štrajk otpočeo nakon što je sproveden u pritvor u Remetincu, te je još odlučniji u namjeri štrajkanja glađu postao nakon pokretanja postupka u Osijeku.

Glavašev odvjetnik kaže kako se nada da će zagrebački istražni proces biti uskoro završen, no dodaje kako će okončanje ovisiti ponajviše o Branimiru Glavašu, a nakon toga i o odluci suca Posavca koji će, ako dođe do nastavka, odlučiti hoće li ponovno tražiti pritvor za Glavaša.

Glavaš vjeruje kako s osječkim procesom - poznatijim kao slučaj "selotejp" - nema nikakve veze i kako je nepravedno uvršten na listu okrivljenika. Za zagrebački slučaj - poznatiji pod nazivom slučaj "garaža", kao i za "selotejp", Glavaš je tvrdio da se radi o politički motiviranim procesima koje je aktualna vlast protiv njega pokrenula nakon što se razišao s HDZ-om koji je do tad vladao u Slavoniji i Baranji.

Unatoč tome, Glavaš je sudjelovao u saslušanjima za "garažu" kojima se dok je bio na slobodi redovno odazivao, a problemi su nastali nakon što mu je sudac Zdenko Posavec krajem listopada odredio privremeni pritvor.

Glavaš se s odlaskom u Remetinec, u koji se dobrovoljno javio, nije pomirio i otpočeo je štrajk glađu čime je istražne suce Zdenka Posavca, iz Županijskog suda u Zagrebu, i Marija Kovača, iz Županijskog suda u Osijeku, "prisilio" na donošenje odluke o privremenim prekidima istraga protiv njega.

Proces u Osijeku vodi se protiv Glavaša i šestero drugih okrivljenika koje tužiteljstvo sumnjiči za egzekuciju srpskih civila 1991. godine na rijeci Dravi, a leševi ubijenih pronađeni su sa rukama vezanim selotejp trakom. Za isti slučaj privremena obustava još nije konačna jer se tužiteljstvo žalilo na Kovačevu odluku o prekidu istražnog postupka, međutim nakon današnje objave Posavčeve odluke nameće se zaključak da će žalba biti odbijena.

Što se tiče slučaja "garaža", postupak je obustavljen samo za Glavaša, ali ne i za drugoosumnjičenog Krunoslava Fehira koji, predviđa se, vjerojatno ipak neće biti pozivan na istražna saslušanja dok se istima ne vrati i Glavaš.

U osječkom slučaju istraga protiv šestero drugih okrivljenika se nastavlja, dok o Glavaševom sudjelovanju zasad nema nikakvih naznaka. Naime, moguće je da će on kao jedan od okrivljenika optužbe osječkog tužiteljstva negirati jedino štrajkom glađu čime se cijela situacija dovodi na početak.

Logično pitanje koje se nameće jest - postoji li mogućnost da i svi ostali osumnjičenici koji se nalaze pod tretmanom hrvatskog pravosuđa ubuduće posluže štrajkom glađu kako bi tijek postupka odrađivali sa slobode, kao i za svoje ostale prohtjeve tijekom istražnog ili sudskog postupka.

Hrvatsko pravosuđe se u slučaju Branimira Glavaša našlo u nezavidnoj situaciji u kojoj je okrivljenik na neki način vezao ruke istražnim sucima prijeteći im svojim trajnim zdravstvenim oštećenjem ili čak svojevoljnom smrću ukoliko se prilikom razmatranja njegovog slučaja budu koristili sredstvima koja on ne odobrava.

Ruke su djelomično vezane i njegovim odvjetnicima koji zbog branjenikovog samovoljno izazvanog pogoršanog zdravstvenog stanja ne mogu redovno slijediti pravnu proceduru te zbog čega se moraju znatno više angažirati na branjenju Glavaševih pozicija pred sudom.

U cijeloj se priči nameću primjeri drugih okrivljenika za ratne zločine koji svoje stavove nikada nisu branili štrajkom glađu poput Glavaševog, zbog čega se iz postupaka koji bi trebali utvrditi Glaveševu odgovornost za ubojstva civila nameće površan zaključak kako tzv. "gospodar života i smrti u Osijeku" po tom pitanju ima "putra na glavi".

Trenutno je Branimir Glavaš onaj koji vuče slijedeći potez, a hoće li ga hrvatsko pravosuđe iznenaditi ili preduhitriti nekim svojim novim potezom tek će se vidjeti.

I. K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara