MAGNEZIJ KAO VAŽAN ČIMBENIK U SMANJENJU RIZIKA DIJABETESA

Orasi, žitarice i lisnato zeleno povrće te ostala hrana bogata magnezijem mogla bi biti vrlo korisna u prevenciji dijabetesa, tvrde liječnici. L

Rezultati dvaju netom završenih istraživanja pokazali su da su ljudi koji putem hrane primaju dovoljne količine magnezija manje izloženi mogućnosti da obole od dijabetesa tipa 2. Ova se vrsta dijabetesa javlja kada tijelo postane otporno na učinak inzulina - hormona za preradu glukoze.

"Naša su istraživanja urodila direktnim dokazima da bi povećan unos magnezija mogao imati dugoročan zaštitni učinak u smanjenju rizika te vrste dijabetesa", rekao je dr. Simon Liu a medicinskog fakulteta na Harvardu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvom studijom bilo je obuhvaćeno 85.000 žena i 42.000 muškaraca koji su redovito pregledavani svake dvije do četiri godine. Žene su praćene 18 a muškarci 12 godina. U drugoj se studiji pratilo zdravstveno stanje 39.000 žena od kojih niti jedna u povijesti bolesti nije imala dijabetes, srčane bolesti ili karcinom. Većina sudionika istraživanja magnezij je unosila putem hrane, a tek se pet posto oslonilo na magnezij u tabletama.

(Hina) vk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara