MAGRITTEOVO ´NEIZRECIVO SLIKARSTVO´ U PARIŠKOM JEU DE PAUME

Nacionalna galerija Jeu de Paume u Parizu predstavlja retrospektivu glavnog predstavnika belgijskog nadrealizma Renea Magritta, poznatog po ´neizrecivom slikarstvu´, čije najpoznatije platno pod nazivom ´Ovo nije lula´ predstavlja upravo lulu.

Pod pojmom ´neizreciv´ ravnatelj galerije i povjerenik izložbe Daniel Abadie podrazumijeva specifični opus koji obuhvaća iskrivljene odnose između predmeta i koncepata, platna koja su prije svega vizualni šok.

Obilno to potkrepljuje s obzirom da se radi o manifestaciji, otvorenoj od 11. veljače do 9. lipnja, na kojoj je prikazano više od stotinu slika, kolaža, predmeta i kolekcija originalnih fotografija koje je snimio sam umjetnik.

Time galerija Jeu de Paume predstavlja prvu ovako značajnu izložbu od retrospektive Renea Magrittea (1898.-1967.) organizirane povodom 100. obljetnice njegova rođenja u Kraljevskom muzeju lijepih umjetnosti u Bruxellesu 1998. godine.

Na izložbi su predstavljena sva njegova najpoznatija platna, poput ´Le Viol´ i ´L´Evidence eternelle´ (iz The Menil Collection u Houstonu), ´La Folie des grandeurs II´ (iz Washingtona), ´La lectrice soumise´ (London) i ´Le Fils de l´homme´ (iz privatne kolekcije).

Radi se o platnima koja su oduvijek upisana u našem pamćenju i reproducirana bezbroj puta, kao što je to ´Le Fils de l´homme´ koji prikazuje muškarca s crnim šeširom i licem skrivenim iza zelene jabuke.

Prema riječima Daniela Abadieja, današnji promatrači u djelu koje je toliko prisutno posljednjih pola stoljeća vide samo očite klišeje, a ne stvaranje slika ili koncepata koji su vrlo prisutni u aktualnoj umjetnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara