Mahathir: SAD utiru put marionetskim režimima, a ne demokraciji

MALEZIJSKI premijer Mahathir Mohamad je invaziju na Irak pod američkim vodstvom nazvao djelom kukavičkog, imperijalističkog nasilnika koje će rezultirati sustavom diktature kroz marionetske režime.

"Ovo je djelo imperijalista koji i dalje žele kontrolirati svijet", rekao je Mahathir, naglasivši kako su ranjive samo male i slabe zemlje. "Ako je ciljana zemlja snažna, onda oni neće napasti. Ovo je kukavički čin, nasilničko ponašanje", kazao je premijer u parlamentu tijekom rasprave o prijedlogu da se osudi američko-britanski napad na Irak.

Također je upozorio na opasnost od povećanog terorizma do kojeg će to dovesti.

"Vlade zemalja u Zaljevu možda će morati prihvatiti kontrolu velikih sila, ali vrlo je vjerojatno da narod neće, već da će pribjeći nasilju, što će brzo proširiti terorizam", ustvrdio je Mahathir koji u listopadu odlazi s položaja nakon 22 godine na vlasti.

"Ujedinjeni narodi i međunarodni zakoni sad su bespredmetni. Vratili smo se u kameno doba gdje pravdu određuje isključivo snaga", napomenuo je.

Velike će sile, smatra Mahathir, u budućnosti mijenjati svakog vođu koji im se ne sviđa, pod izgovorom da krši ljudska prava ili da nije dovoljno demokratičan.

"To znači da više neće biti demokracije, već će svijetom vladati strane sile preko svojih marionetskih režima", istaknuo je malezijski premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara