MAHMOUD ABBAS PRIHVATIO DUŽNOST PALESTINSKOG PREMIJERA

Mahmoud Abbas, umjereni palestinski političar poznatiji kao Abu Mazen, prihvatio je u srijedu dužnost premijera koju mu je povjerio predsjednik Jaser Arafat, izjavio je Arafatov savjetnik.

"Abu Mazen je službeno prihvatio dužnost premijera", rekao je za Reuters Nabil Abu Rdainah.

Palestinski je parlament velikom većinom potvrdio dužnost premijera u utorak i dao mu ovlasti koje nadilaze one koje je tražio Arafat u sklopu reformi pokrenutih pod međunarodnim pritiskom.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer ocijenio je u srijedu imenovanje palestinskog premijera kao "važan razvoj događaja". On je podsjetio da je američki predsjednik George W. Bush izjavio tijekom jedne rasprave u lipnju prošle godine da je to "jedna od najvažnijih etapa u stvaranju pogodnih uvjeta za mir između Izraelaca i Palestinaca".

Bush je "zadovoljan zbog poduzetih mjera u palestinskim vlastima. To je znak napretka", dodao je njegov glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bushovoj ocjeni pridružila se i Francuska.

"Zadovoljni smo ishodom institucionalnog procesa koji je pokrenuo predsjednik Arafat. Ova nova etapa predstavlja važan napredak palestinskih reformi unatoč vrlo teškim uvjetima na terenu i napetostima u regiji", rekao je glasnogovornik francuske vlade Bernard Valero.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder poslao je brzojav s čestitkama Abbasu i također je ocijenio da je to važan događaj koji vodi prema demokratskoj palestinskoj državi.

"Vaša nominacija predstavlja važan napredak na putu prema neovisnoj i demokratskoj palestinskoj državi", stoji u brzojavu.

Schroeder je Abbasu poželio uspjeh u naporima za postizanje mira i sigurnosti u cijeloj regiji i rekao je da će "njemačka vlada nastaviti sa svojim angažmanom u traženju mirnog rješenja sukoba na Bliskom istoku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara