Majka Mirjane Pukanić prije smrti svu imovinu u Hrvatskoj darovala unuci Sari

U SIJEČNJU 2008. Marija Jusup darovala je Sari Pukanić stan u Ilici 107, nekretninu na moru, odnosno kuću u Selinama i rentnu ušteđevinu koju je imala u jednoj od hrvatskih banki. Na današnjem prvom ostavinskom ročištu održanom u 13 sati u javnobilježničkom uredu Mladena Matoša u Zagrebu, Mirjana Jusup Pukanić nije dobila ništa.

U smrtovnici koju je u ured donijela Marijina sestra, naime, nije navedena nikakva imovina čija bi vlasnica bila pokojna Marija Jusup u trenutku smrti. No, donijela je i dva darovna ugovora u kojima je dio imovine, pretežiti dio imovine u Hrvatskoj, poklonjen njenoj unuci Sari Pukanić, kćeri Ive i Mirjane Pukanić.

Prema tome, kako doznajemo od odvjetnika Mirjane Jusup Pukanić, Marija Jusup je darovala dio imovine unuci i u trenutku smrti nije "na sebi imala ni lipe". 

Je li Marija Jusup imala sposobnost rasuđivanja kada je potpisivala darovnice?

"Postavlja se pitanje valjanosti ugovora, budući da je to potpisano mjesec i pol dana prije smrti. Ona je bila teško bolesna i pitanje je kakva je bila njena sposobnost za rasuđivanje. No, nemojte uzimati moje rezerve zdravo za gotovo, moram se konzultirati sa strankom", kaže odvjetnik.

Marija Jusup, naglašava on, bila je tada u terminalnoj fazi bolesti i liječila se na KBC-u Rebro. Zanimljvo je da je Veljko Miljević, odvjetnik Ive Pukanića, u svom posljednjem razgovoru za Index natuknuo kako je njegov klijent svakodnevno bdio uz bolesničku postelju Marije Pukanić, dok je Mirjana Pukanić to činila "blago rečeno - znatno rijeđe".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prerano je, ne mogu za sada ocijeniti ima li kakvih elemenata poništavanja tih ugovora ili nekih drugih manjkavosti", navodi Bestić.

Utvrditi opseg imovine u Njemačkoj

Značajna imovina Jusupove, a koja je ostala u Njemačkoj, u darovnici se ne spominje. Ne spominje se ni Nacional. Odvjetnik tvrdi da je samo "preletio" pogledom papire i da ne može sa sigurnošću tvrditi što sve u njima stoji, no što se NCL-a i udjela u njemu tiče, "on apsolutno nije u igri u ovim dokumentima".

"Za Nacional mi je razumljivo, s obzirom da se nikad nije ni vodio na njeno ime, nego je formalno pravno glasio na Ivu Pukanića. Vjerojatno će biti tretiran kao bračna stečevina. No, potrebno je utvrditi opseg imovine i vidjeti postoji li kakva oporuka ili neki drugi dokument", kaže Nebojša Bestić, dodajući da je pokojna Jusup bila vlasnica poduzeća u Njemačkoj te da će s klijenticom utvrditi "o čemu je točno riječ".

Iako Mirjani Pukanić iz ovih papira ništa ne pripada, Odvjetnik naglašava da je nužno vidjeti postoji li još kakav ugovor. Ukoliko oporuka ne postoji, a imovina se pronađe, ona automatski pripada Mirjani Pukanić - budući da je ona "prva i jedina u nasljednom redu".

A.B.
Foto: S.G.F.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara