Majka ubijene Nike Deković: Ne mogu proći Srebrnjakom, vidim je kako leži tamo

Majka ubijene Nike Deković: Ne mogu proći Srebrnjakom, vidim je kako leži tamo

TREBAO je to biti ponedjeljak kao i svaki drugi. Kobnog 6. listopada, 17-godišnja Nika Deković iz zagrebačke ulice Srebrnjak, veselo se spremila za školu. Obula je nove crvene čizmice, poljubila mamu, brata i mlađu sestru te je izjurila iz kuće.

"Odjurila je, još sam je gledala kroz prozor kako trči. Veselo, sretno. Nije prošlo ni pet minuta, kad me nazvao Nikin dečko: `Dođite gore, Nika je upucana`. Kako sam do tamo došla, ne znam. Stala sam i primila je za ruku. Ništa. Nije trzala. Doktorica me gledala i tad je rekla: `Mrtva je`", ispričala je u intervjuu za Novu TV Lidija Deković, majka ubijene Nike.

"Pomažete ubojici, a što je s mojom unukom!?"

Što su proživljavali tog jutra, opisala je i Nikina baka, Štefica Deković: "Kad smo došli gore, kad sam je vidjela da leži na betonu, počela sam vikati: `Nika, Nika!`. Vikala sam i na doktoricu. Ležali su jedno nasuprot drugog. Ona s glavom prema gore, on s glavom prema dolje. Bio je sav krvav. Vikala sam na doktoricu: `Pomažete ubojici, a što je s mojom unukom!?`".

Nika je tijekom ljeta radila kao prodavačica novina na Kvaternikovom trgu. Njen ubojica, 25-godišnji zaštitar Sokol Marića, Andrija Jauk, radio je ondje kao čuvar u Nami. Nakon što su se upoznali, Jauk se zaljubio. No, Nika je već tri godine imala dečka, kojeg je voljela. Dečko ju je svakog jutra vozio u školu, međutim, kobnog je jutra zakasnio. Niku je na autobusnoj stanici dočekao Jauk, koji je u nju ispalio četiri hica iz pištolja, a potom je jednim presudio sebi.

U posljednjim trenucima prije smrti, ranjena Nika nazvala dečka

Kraj Nikinog tijela je na pločniku ležao njen mobitel. "Njen dečko mi je rekao kako ga je nazvala u tim zadnjim trenucima i kako nije čuo ništa osim `Zovite Hitnu, zovite Hitnu!` i teškog disanja. Bio je jako blizu. Dojurio je, ali tad je već bila u nesvijesti. Tad je i meni javio, međutim, dok sam ja došla, više nije bila živa", ispričala je Nikina majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad vam dijete oduzme takav jedan idiot, jedan psihopat. Ne znam, nemam riječi. Da njegov roditelji nisu primijetili tko je on, da ta država takvima daje oružje. Ja to ne mogu shvatiti", kroz suze i jecaje je rekla Nikina baka, dodajući kako je Nikino lice već bilo plavo kad je ona stigla do mjesta ubojstva.

"Nisam mogla vjerovati da se to njoj događa, jer je jutro, jer je dan, jer ima sve puno ljudi i misliš si da si siguran. Njega su odnijeli na nosilima, a Nika je ostala ležati. Poslije su je još i s crnom vrećom pokrili. Ja sam ponovno vrištala, urlala", prepričava Nikina baka.

Nikina majka Lidija od dana ubojstva je na sedativima. S gubitkom Nike obitelj se ne može pomiriti. Njena majka je rekla kako je u Nikinu sobu ušla, ali kako još uvijek nije smogla snage proći po Srebrnjaku, pokraj mjesta ubojstva. "Ne mogu, vidim je tamo", navela je. Iako su neki od medija objavili kako je Andrija Jauk ranije prijetio Niki, njena majka je navela kako je tog jutra prvi put čula njegovo ime.

"Da je sustav na vrijeme reagirao, dva mlada života bila bi spašena"

Nakon tragedije je Nikinu majku nazvala majka njenog ubojice: "Rekla je kako je njen jedinac bio divan, krasan, miran, sramežljiv. Rekla sam joj kako je moja Nika bila vesela, sretna, mlada cura i kako je meni neshvatljivo da netko u nekog ide pištolj uperiti".

Nikina baka je rekla kako "nikog ne krivi za to, osim državu, naš sustav, naše pravosuđe, našu policiju, što tako reagira". "Što onaj doktor koji je rekao da ne smije imati oružje nije odmah zvao policiju da dođe po njega? Što ga nisu odmah priveli i oduzeli mu oružje? Ako treba na psihijatriju, nek ide na liječenje. Danas bi možda i on bio živ. Dva mlada života bila bi spašena", rekla je Štefica Deković.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara