Majke bolje komuniciraju s bebama od očeva

IAKO mala djeca zapravo ne razumiju ono što im govore roditelji, čini se da su u razgovoru s bebama žene bolje od muškaraca.

Kompjutorski program koji su napravili znanstvenici iz SAD-a kako bi proučili značenje visine i boje glasa te naglaska u komunikaciji, pokazao je da je majčino tepanje jasnije od očeva.

Program je procjenjivao karakteristike govora šest parova roditelja kojima je rečeno da ohrabruju bebe, a potom da ih upozoravaju na opasne predmete. Točno se utvrdila razlika između većine tonova neodobravanja i odobravanja.

´Ali na iznenađenje istraživača, program je točno prepoznao 12 posto više uputa majki, što znači da žene koriste manje dvosmislene zvukove nego muškarci´, objavio je New Scinetist.


Gerald McRobert sa Sveučilišta Lehigh u Pennsylvaniji i Malcolm Slaney iz IBM-ova istraživačkog centra u San Joseu, koji su izradili program rekli su da su očevi bili nervozni ili da kompjutor nije uspio otkriti nijanse u njihovu govoru.

´Ali eksperiment je doista nedvosmisleno pokazao da majke i očevi različito razgovaraju s djecom´, navodi se u časopisu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara