Majke Srebrenice izgubile parnicu pred nizozemskim sudom u Haagu

Majke Srebrenice izgubile parnicu pred nizozemskim sudom u Haagu

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


OBITELJI žrtava srebreničke tragedije izgubile su danas sudsku parnicu pred nizozemskim sudom u Haagu, čije je Žalbeno vijeće presudilo da ne mogu tražiti odštetu od Ujedinjenih naroda za tragediju koja ih je pogodila jer je organizacija UN-a zaštićena od kaznenog gonjenja.

Kako javlja agencija AP, u sudskoj odluci je navedeno da je imunitet UN-a u skladu s međunarodnim konvencijama na temelju kojih je svjetska organizacija utemeljena, ali da obitelji žrtava mogu podići tužbu protiv počinitelja zločina i protiv nizozemske vlade.

Tužili Nizozemsku jer njezini vojnici nisu spriječili tragediju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija navodi da su obitelji žrtava, okupljene u udruzi Majke Srebrenice, tužile UN i Nizozemsku jer vojnici mirovnih snaga iz sastava nizozemske vojske, koji su boravili na području Srebrenice, nisu zaštitili muslimane koji su u srpnju 1995. ubijeni u tadašnjoj zaštićenoj enklavi UN-a u Bosni i Hercegovini.

Odvjetnici obitelji žrtava najavili su da će slučaj iznijeti pred Vrhovni sud Nizozemske i Europski sud pravde, ističući da današnja sudska odluka "podriva osnovna ljudska prava na pristup efikasnim pravnim sredstvima".

Današnja odluka nizozemskog pravosudnog tijela potvrdila je odluku koju je 2008. godine donio Okružni sud u Hagu, koji je presudio da se nijedan nacionalni sud ne može baviti pitanjem kaznene odgovornosti UN-a. Sud je iste godine odbacio tužbu obitelji žrtava Srebrenice, koje su tražile da Nizozemska bude proglašena krivom jer njeni vojnici u sastavu Unprofora nisu spriječili masakr u kojem je ubijeno oko 8.000 muslimanskih muškaraca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara