Makedonci u jednom danu posadili tri milijuna stabala

Foto: AFP

TISUĆE Makedonaca danas nije otišlo na posao da bi se pridružilo akciji obnove zemlje nakon požara, u kojoj su posadili- tri milijuna stabala! Požari su u Makedoniji progutali 35 tisuća hektara šuma, pa je nacija krenula u akciju volonterske sadnje zelenila. Odaziv je ogroman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nema boljeg osjećaja nego kad posadite stablo, vratite se nakon nekog vremena i vidite ga kako raste", izjavio je makedonski operni pjevač i Unescov umjetnik za mir Boris Trajanov. Upravo Trajanov je prije tri godine pokrenuo ovu inicijativu, a koliko je atraktivna, pokazuje i to što su je prenijele i neke od najjačih svjetskih agencija, poput France Pressa. U tri godine je posađeno oko 30 milijuna stabala.

" Ovo je postala lijepa tradicija, koja ne samo da kod građana budi ekološku svijest nego i Makedoniju čini čistijom i zelenijom", rekla je ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, dok je sadila drveće u blizini Skoplja.

Samo od požara u 2006. i 2007. Makedonija je zabilježila štetu od 30 milijuna eura. Najkritičniji je srpanj, koji je u najjužnijoj pokrajini bivše države ekstremno vruć. Stručnjaci smatraju da će se narušeni ekosistem oporavljati pedesetak godina, a Makedonci, prenosi AFP, rado uzimaju slobodan dan kako bi u prirodi sadili drveće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara