Makedonci započeli glasovati na referendumu

MAKEDONCI su u nedjelju ujutro počeli izlaziti na referendum koji bi mogao odlučiti hoće li zemlja ostati na prozapadnom putu i dati veća prava Albancima ili će skliznuti natrag na nacionalistički kurs.

Građani se na referendumu trebaju izjasniti o reorganizaciji lokalne samouprave, odnosno o tome podupiru li dosadašnji teritorijalni ustroj ili su za novi prijedlog, za koji se u vladajućim i međunarodnim krugovima smatra da ide u prilog snažnijem utjecaju albanske manjine u lokalnim zajednicama.

Referendumsko pitanje traži da se građani izjasne "za" ili "protiv" dosadašnje teritorijalne podjele iz 1996. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je u kolovozu ove godine donesen novi zakon o teritorijalnoj samoupravi koji je izazvao buru nezadovoljstva građana, pokrenuta je inicijativa za prikupljanjem potpisa na temelju kojih je sazvan referendum o ovom pitanju. Prema tom novom zakonu, pripajanjem nekih ruralnih naselja povećao bi se udio albanskog stanovništva u nekim većim makedonskim gradovima tako da bi oni postali općine s većinskim albanskim stanovništvom.

Najveće nezadovoljstvo novim zakonom izrazili su stanovnici gradova Struge, Kičeva i dijela Skoplja, koji promjene što ih donosi novi zakon doživljavaju kao daljnju albanizaciju Makedonije i njezinu konačnu podjelu.

Zakon o kojem je riječ dio je Ohridskog sporazuma, koji je postignut uz posredovanje NATO-a i uz potporu Europske unije, a kojim je 2001. spriječeno izbijanje građanskog rata u Makedoniji nakon petomjesečnih sukoba s albanskom gerilom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara