Makedonija će potpisati sporazum o neizručivanju sa SAD

MAKEDONIJA će sa Sjedinjenim Državama potpisati sporazum o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu za ratne zločine, prioćila je u četvrtak makedonska vlada.

"Makedonska vlada je zadužila u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova da sastavi tekst ugovora" koji će biti potpisan sa Sjedinjenim Državama, kaže se u priopćenju objavljenom nakon sjednice vlade na kojoj je bio nazočan i makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

U pripremu teksta ugovora navodno će biti uključeni i pravni stručnjaci Europske unije, koja se protivi potpisivanju takvih sporazuma o neizručivanju sa Sjedinjenim Državama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države su Makedoniji i drugim zemljama jugoistočne Europe dale rok do prvog srpnja za potpisivanje tog sporazuma, pod prijetnjom da bi nakon toga moglo doći do ukidanja američke vojne pomoći.

Europska Unija uputila je upozorenje zemljama koje žele ući u EU da "dvaput razmisle" prije potpisivanja tog sporazuma, a Parlamentarna skupštine Vijeća Europe osudila je u srijedu pritiske kojima Washington nastoji ishoditi njegovo potpisivanje.

Od zemalja u regiji, sporazum su do sada potpisale Albanija, BiH i Rumunjska.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara