Makedonija ratificirala zakon o amnestiji Amerikanaca pred ICC

MAKEDONSKI parlament ratificirao je u četvrtak sporazum sklopljen sa Sjedinjenim Državama o neizručivanju američkih građana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Sporazum je u ime vlade potpisala 30. lipnja ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je obrazložio Vladin predstavnik, makedonski parlament prihvatio je Zakon prema kojemu američki građani ipak neće biti sasvim nedodirljivi već će moći biti izvedeni pred lice pravde na sudovima Makedonije i svoje države, pa će čak moći biti izručeni u druge države ako postoji suglasnost američke Vlade.

Za zakon su glasovali zastupnici svih stranaka osim oporbene Liberalne stranke čiji je čelnik Stojan Andov obrazložio kako makedonski prioritet nije donošenje ovog zakona već njezino što hitnije priključenje Europskoj uniji.

Zastupnik VMRO-DPMNE Slobodan Čašule izrazio je žaljenje što je Sporazum sa SAD-om o neizručenju američkih građana ICC-u, Makedonija potpisala pod nazivom Bivša jugoslavenska republika, a ne pod njezinim ustavnim imenom. Zauzvrat, rekao je Čašule, Makedonija nije tražila jamstva za sigurnost i ekonomsku potporu SAD-a, kako je to najavljivala makedonska Vlada prije potpisivanja Sporazuma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara