Makedonska policija preuzela nadzor nad cijelom državnom granicom

Granična policija Makedonije u ponedjeljak je preuzela nadzor nad državnom granicom i na dijelu s Albanijom, čime je zaokružen proces integriranog graničnog upravljanja prema europskim pravilima i procedurama.

Svoje nadležnosti granična policija počela je preuzimati od vojske prije više od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najprije je preuzela južnu granicu prema Grčkoj, zatim prema Bugarskoj i Srbiji i na kraju prema Albaniji. Granica s Albanijom smatra se najporoznijom posebno zbog nepristupačnih planinskih predjela pa su i pripreme granične policije za preuzimanje nadzora nad njom trajale najduže.

Na prigodnoj svečanosti u Ohridu na kojoj su ministri unutarnjih poslova i obrane Ljubomir Mihajlovski i Jovan Manasievski izvršili primopredaju nadzora nad granicom bili su nazočni i predstavnici europske policije Proxima, KFOR-a i Europske komisije za rekonstrukciju.

Glavna je zadaća granične policije, rekao je Mihajlovski, borba protiv kriminala, nelegalnog prelaska granice, šverca roba, droge, oružja i protiv terorizma. Obukom kadrova, dodao je on, intenzivirat će se legalan protok roba, odnosno olakšati tvrtkama izvoz i uvoz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara