Makedonski general, napadač na Vukovar, primljen uz najviše državne počasti

Makedonski general, napadač na Vukovar, primljen uz najviše državne počasti

MIROSLAV STOJANOVSKI, general bojnik makedonske vojske, jučer je uz najviše državne počasti primljen u Zagrebu. Po ničem neobična vijest ne bi bila zanimljiva da se ne radi o čovjeku koji je 1991. godine zapovijedao antiterorističkom postrojbom Vojne policije JNA, koja je te godine sudjelovala u slamanju hrvatske obrane grada, doznaje Večernji list.

List navodi da se Stojanovski prije 14 godina nalazio na području Vukovara, te da je kao kapetan prve klase zapovijedao spomenutom postrojbom. 46-godišnji Stojanovski je nakon pada Vukovara unaprijeđen u čin majora, a danas kao general bojnik služi u makedonskoj vojsci koju je, baš na godišnjicu pada Vukovara, predstavljao u Zagrebu.

Inače, jučerašnji posjet Stojanovskog Zagrebu nije njegov prvi službeni posjet Hrvatskoj, a već nakon prvog službenog susreta s hrvatskim generalom Barićem, ustanovljeno je da je makedonski general nekada bio zapovjednik vojnih policajaca JNA. Ipak, s obzirom na hrvatsku obvezu na suradnju sa zemljama Jadransko-jonske inicijative, među koje spada i Makedonija, susret nije smio biti odgođen, niti bi do toga moglo doći u budućnosti.

MORH je danas na službenim stranicama priopćio da su teme jučerašnjeg razgovora s makedonskim izaslanstvom, u kojem je uz Stojanovskog bio i makedonski veleposlanik u RH Mahi Nesimi, bile nastavak reformi u oružanim snagama obiju država, kao i sigurnosna situacija u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tom je još jedanput potvrđeno slaganje u zajedničkom nastojanju ka održavanju mira i stabilnosti, a bilo je i riječi i o suradnji vojnih industrija Republike Hrvatske i Republike Makedonije.

Stojanovski medijima jučer nije želio davati nikakve izjave, a nakon posjeta Zagrebu otputovao je prema Delnicama. Službenim protokolom predviđeno je da makedonski general vikend provede na Brijunima.

(Foto: MORH)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara