Makedonski general, napadač na Vukovar, primljen uz najviše državne počasti

MIROSLAV STOJANOVSKI, general bojnik makedonske vojske, jučer je uz najviše državne počasti primljen u Zagrebu. Po ničem neobična vijest ne bi bila zanimljiva da se ne radi o čovjeku koji je 1991. godine zapovijedao antiterorističkom postrojbom Vojne policije JNA, koja je te godine sudjelovala u slamanju hrvatske obrane grada, doznaje Večernji list.

List navodi da se Stojanovski prije 14 godina nalazio na području Vukovara, te da je kao kapetan prve klase zapovijedao spomenutom postrojbom. 46-godišnji Stojanovski je nakon pada Vukovara unaprijeđen u čin majora, a danas kao general bojnik služi u makedonskoj vojsci koju je, baš na godišnjicu pada Vukovara, predstavljao u Zagrebu.

Inače, jučerašnji posjet Stojanovskog Zagrebu nije njegov prvi službeni posjet Hrvatskoj, a već nakon prvog službenog susreta s hrvatskim generalom Barićem, ustanovljeno je da je makedonski general nekada bio zapovjednik vojnih policajaca JNA. Ipak, s obzirom na hrvatsku obvezu na suradnju sa zemljama Jadransko-jonske inicijative, među koje spada i Makedonija, susret nije smio biti odgođen, niti bi do toga moglo doći u budućnosti.

MORH je danas na službenim stranicama priopćio da su teme jučerašnjeg razgovora s makedonskim izaslanstvom, u kojem je uz Stojanovskog bio i makedonski veleposlanik u RH Mahi Nesimi, bile nastavak reformi u oružanim snagama obiju država, kao i sigurnosna situacija u regiji.

Pri tom je još jedanput potvrđeno slaganje u zajedničkom nastojanju ka održavanju mira i stabilnosti, a bilo je i riječi i o suradnji vojnih industrija Republike Hrvatske i Republike Makedonije.

Stojanovski medijima jučer nije želio davati nikakve izjave, a nakon posjeta Zagrebu otputovao je prema Delnicama. Službenim protokolom predviđeno je da makedonski general vikend provede na Brijunima.

(Foto: MORH)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara