Makedonski general Stojanovski ne namjerava podnijeti ostavku

NAČELNIK glavnog stožera makedonske vojske general Miroslav Stojanovski, osumnjičen u Hrvatskoj za ratne zločine u Vukovaru počinjene 1991. godine, izjavio je u ponedjeljak u Sofiji da "nije prekršio profesionalnu etiku", te da neće podnijeti ostavku.

"Neću podnijeti ostavku jer nisam prekršio profesionalnu etiku", izjavio je general Stojanovski na konferenciji za tisak u Sofiji gdje se nalazi u službenom posjetu.

Hrvatsko pravosuđe najavilo je u petak otvaranje istrage o generalu, osumnjičenom za ratne zločine počinjene u Vukovaru početkom sukoba od 1991. do 1995., kad je bio oficir bivše JNA.

Nedavni posjet generala Stojanovskog Zagrebu izazvao je prosvjede među nekadašnjim hrvatskim zatočenicima srpskih logora.

Bivši logoraši Stojanovskog optužuju da je tijekom srpske agresije na Vukovar bio "zapovjednik vojnih policajaca koji su 18. studenoga 1991. na položaju Rističev salaš zarobili desetak pripadnika II. bojne 204. vukovarske brigade, odveli ih u smjeru Vučedola i od tada im se gubi svaki trag".

Generala Stojanovskog bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora također optužuju da je "19. studenoga 1991. nadgledao ulazak branitelja II. bojne 204. vukovarske brigade s Mitnice u autobuse na Ovčari i osobno ih privodio do koncentracijskog logora u Srijemskoj Mitrovici uz verbalno vrijeđanje i prijetnje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara