Makedonski novinar ubijao žene i o tome pisao članke

MAKEDONSKI mediji javljaju o monstruoznom otkriću koje je ovih dana izašlo na vidjelo. Dopisnik makedonskog "Utrinskog Vesnika“ Vlado Tanevski uhićen je zbog ubojstava četiri žene o čemu je kasnije pisao članke za skopski "Utrinski Vesnik".

56-godišnjeg Vladu Tanevskog policija je uhitila nakon što ga je povezala s ubojstvima dviju 65-godišnjakinja, Mitre Simjanovske i Živane Temelkovske. Policija također raspolaže dokazima koji Tanevskog povezuju s ubojstvima 56-godišnje Ljubice Ličovske i 79-godišnje Gorice Pavleske.

Živana Temelkovska nađena je mrtva na jednom smetištu pored nogometnog igrališta u Kičevu u svibnju ove godine, a Ljubica Ličovska nađena je mrtva prije četiri mjeseca. Mitra Simjanovska pronađena je također na smetlištu u studenome 2004., a Gorica Pavleska vodi se nestalom još od 2003.

Tanevski je Kičeva odakle su i sve ubijene žene. One su uglavnom živjele same i radile su kao čistačice. Takav njihov profil sličan je profilu majke Vlade Tanevskog koja je radila kao čistačica i bila sličnog godišta kao žrtve. Inače, Tanevski je bio u lošim odnosima sa svojom majkom.

Kobni detalji

Novinar-ubojica je otkriven nakon što je u svojim izvješćima o ubojstvima žena o kojima je pisao, otkrivao pojedinosti koje policija nije javno iznosila. Policija je priopćila pak da su žene bile zlostavljane, dok su neke od njih bile silovane i brutalno ubijene. Žrtve su bile zadavljene, a imale su i vidljive tjelesne ozljede.

Policija ih je pronašla u okolici Kičeva, bile su gole, vezane žicom i zamotane u najlonske vrećice. Tanevski je kao novinar kasnije razgovarao s obiteljima žrtava i s policajcima na temelju čega je radio novinarske članke o zločinima.

Pri tome je navodio detalje koje nikako nije mogao doznati od policije ili članova obitelji i to ga je otkrilo. Policija je jučer pretresla njegovu kuću u kojoj su pronađeni predmeti koji ga povezuju sa zločinima. Istražni sudac odredio mu je produljenje pritvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlado Tanevski duži niz godina radio je kao dopisnik makedonskih listova „Nova Makedonija“ i „Utrinski Vesnik“.

"Imao nesretno djetinjstvo"

 Vlado Tanevski je prvu žrtvu ubio još 2003. godine, a prema policijskim izvorima posljednja žena koju je ubio imala je 13 dubokih rana na lubanji i višestruke prijelome rebara. O Tanevskom piše i "Utrinski Vesnik" koji jutros nije odmah naveo da se radi o njihovom dopisniku, već o muškarcu iz Kičeva. Kasnije je urednik "Utrinskog Vesnika" rekao da je šokiran događajem te dodao da je Tanevski vrlo povučena osoba.

Tanevski nakon uhićenja nije htio odvjetnika, nije želio odgovarati na pitanja policije, a također nije priznao ubojstva. Navodno je ranije uzimao lijekove, jer je imao "psihičkih problema". Makedonski novinari nagađaju da je tri žene ubio jer su ga podsjećale na njegovu majku s kojom je bio u lošim odnosima, a sumnja se da je povezan i s nestankom 79-godišnje Gorice Pavleske.

Osim što je "briljantno izvještavao" o ubojstvima nesretnih žena, Tanevski je pratio i suđenje Anti Ristevskom i Igoru Mirčeskom koji su bili optuženi za ubojstvo Radoslava Božinovskoga iz Malkoeca te za ubojstvo Mitre Siljanovske. Oni su priznali ubojstvo Božinovskoga, ali ne i Siljanovske, što se uhićenjem Tanevskog pokazalo točnim.

Makedonski mediji pišu da je Tanevski bio povučen jer je imao nesretno djetinjstvo koje je proveo u stalnom sukobu s ocem koji se kasnije ubio. Majka mu je radila kao čistačica u Općoj bolnici u Kičevu, a navodno nije imala razumijevanja za njegove obrazovne i literarne ambicije.

I.K.
Foto: Blic

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara